Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Eurovaalit 2014 – nuorten ääni kuuluviin!

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden järjestö bloggaa Vihreän Langan sivuilla joka toinen viikko.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden järjestö bloggaa Vihreän Langan sivuilla joka toinen viikko.

30.10.2013

Janette Huttunen

Vuoden 2009 eurovaaleissa vain 40,3 prosenttia suomalaisista äänioikeutetuista löysi tiensä vaaliuurnille. Kenties kesäkuun lomailut veivät ihmiset kauas äänestyspaikoista, kenties Euroopan unioni ei vain ollut tarpeeksi kiinnostava saadakseen ihmiset liikkeelle. Oli miten hyvänsä, tulevan toukokuun eurovaaleissa tilanne on toivottavasti toinen.

Europarlamentaarikot Satu Hassi ja Tarja Cronberg järjestivät nyt syksyllä yhteistyössä Vihreän sivistysliitto ja opintokeskus Vision kanssa Parempi Eurooppa -kurssin, jossa käsiteltiin Euroopan unionia monista eri näkökulmista. Paljon puhutti eurokriisi niin sen syiden, sosiaalisten vaikutusten kuin veroparatiisien osalta.

Ilmastopolitiikka tulevaisuudessa tarvittavine 80–95 prosentin päästövähennystavoitteineen vuoteen 2050 mennessä herättivät ajan loppumiseen ilmastonmuutoksen torjumisessa. Ruokatuotanto tehotuotettuine broilereineen ja maataloustukiaisiineen saivat ainakin omat korvani hörölleen.

Kaikkein mieleenpainuvinta oli kuitenkin kurssin lopuksi järjestetty kansainvälinen seminaari aiheenaan tulevaisuuden Eurooppa. Asiantuntijat eri puolilta Eurooppaa olivat keskustelemassa tulevaisuuden haasteista ja visioista. Miltä tulevaisuuden Eurooppa näyttää?

Euroopa unioni on monen haasteen edessä. Eurokriisi on piiskannut maanosaamme jo viitisen vuotta, austerity-politiikka suitsee kriisimaiden kansalaisia ja ilmastotoimien riittämättömyys laskee ilmaston lämpenemisen synkän ja kuuman varjon Euroopan ylle. Ihmisryhmä, joka kärsii erityisen pahasti Euroopan nykytilanteesta on nuoriso.

Euroopassa arvioidaan olevan tällä hetkellä jo 5,6 miljoonaa työtöntä nuorta. He ovat vailla työtä, oppisopimus- tai opiskelupaikkaa, eikä toivoa paremmasta ole välttämättä näkyvissä: tiukka säästöpolitiikka vähentää opiskelupaikkojen määrää eikä töitäkään ole tarjolla. Jo elämän lähtökuopissa viedään mahdollisuudet, nuoret tuomitaan köyhyyteen ja suljetaan ulos yhteiskunnasta. Tämä on vaarallista: ikääntyvällä Euroopalla ei ole varaa päästää kokonaista ikäluokkaa häviämään.

Poliittisena retoriikkana kaikuvat puheet Euroopan nuorisotyöttömyydestä aikamme suurimpana ongelmana. Teot ja poliittinen tahto asian ratkaisemiseksi kuitenkin pitkälti puuttuvat. Euroopan unioni on aloittamassa nuorisotyöllisyyshankkeen, jonka tavoitteena on tukea muun muassa harjoittelu- ja oppisopimuspaikkojen lisääntymistä.

Tähän Euroopan tasoiseen “nuorisotakuuseen” on kuitenkin laitettu vain kuusi miljardia euroa. Vertailun vuoksi esimerkiksi Suomessa nuorisotakuuseen on laitettu 60 miljoonaa euroa, eikä tämäkään summa näytä riittävän. Kuusi miljardia koko Euroopan tasolla ei tule olemaan riittävä ratkaisemaan tätä akuuttia ja valtavaa ongelmaa. Riskinä on, että jos nuoriin ja tuleviin sukupolviin ei aleta panostaa, ei tällä maanosalla ole valoisaa tulevaisuutta.

Kevään 2014 eurovaaleissa päätetään Euroopan suuntaa seuraavaksi viideksi vuodeksi ja tehdään ratkaisevia askelia tulevaisuuden eteen. Silloin on meidän nuorten vaikuttamisen paikka.

Viime eurovaaleissa vain 29 prosenttia kaikista Euroopan nuorista äänesti. Kun me emme äänestä, meidän tulevaisuudestamme ei puhuta. Toukokuussa 2014 on aika antaa äänensä valoisamman tulevaisuuden puolesta - me ansaitsemme mahdollisuudet hyvään elämään.

Kirjoittaja on Vinon hallituksen ja Vihreiden kampanjaryhmän jäsen.





Viite