Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kesätapahtumattomuus on pop

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

11.7.2013

Vesa Sisättö

Jo yli 150 Suomen kylää ja paikkakuntaa on liittynyt Suomen kesätapahtumattomuuspaikkakuntien ketjuun. Uusin tulokas on Pirkanmaalla sijaitseva Kyrönperä, unelias maalaiskylä, joka kesäaikana ei ole elävämpi.

”Järjestimme pari vuosikymmentä Kyrönperän kyrsäys -nimistä kesätapahtumaa: paikallinen hanuristikyky esiintyy, maalaismarkkinat, traktorin kiertokangen heittokilpailu ja makkarakoju, koko hoito. Sitten se alkoi tuntua turhalta vaivalta”, kertoo Kyrönperän kyläpäällikkö Tenho ”Cinque” Rouvasjorma riippumatostaan.

”Viime aikoina olemme pyrkineet mahdollisimman suureen tapahtumattomuuteen. Jos laiska kissa ylittää tien, siinä on tarpeeksi yhdelle päivälle. Itse olen tässä tarkkaillut josko tuo pilvenhattara kulkisi tuon koivun latvan takaa, mutta ei se taida”, Rouvasjorma toteaa.

Kyrönperä tehosti tapahtumattomuuttaan sijoittamalla kylän alku- ja loppupäähän kyltit, jossa lukee ”Menkää muualle, täällä ei ole mitään.”

”Tai kyltit ovat jossain vajassa odottamassa, tai ainakin oli joskus puhetta että ne tehtäisiin”, kuvailee kyläpäällikkö.

Suomen kesätapahtumattomuuspaikkakuntien ketju ei mainosta jäsenpaikkakuntiaan, vaan koettaa ohjata kävijöitä muualle.

”Menkää Kouvolaan. Siellä tapahtui jotain viime vuonna”, kerrotaan Suomen kesätapahtumattomuuspaikkakuntien ketjun puhelinvastaajaassa.

Asiakaslähtöinen itsepalvelupoliisiasema avautuu

Poliisivoimien automatisointi otti uuden askeleen, kun ensimmäinen itsepalvelupoliisiasema avattiin Helsingin Kampissa.

”Kansalainen astuu sisään etuovesta, jonka jälkeen hän valitsee palvelun: rikollinen, uhri, passihakemus. Valinnasta riippuen hänet siirretään liukuhihnalla eri osaan asemaa”, kertoo vastikään työstään irtisanottu konstaapeli Niilojoo Dikkanen.

”Asiakaslähtöisyys on tärkeää: rikollinen voi nappia painamalla valita parin teollisuusrobotin antaman pampunmäjäytyksen tai kovakouraisen selliinheiton välillä”, Dikkanen kuvaa.

Uhri taas voi valita nopeamman tai hitaamman käsittelyn. Maksullisessa hitaassa käsittelyssä uhri siirretään pehmeään huoneeseen, jossa nauhoite pahoittelee tapahtumaa ja täyttää rikosilmoituksen, joka siirretään sähköisesti suoraan arkistoon. Nopeassa käsittelyssä rikosilmoitus siirretään suoraan arkistoon.

”Kätevintä olisi, jos rikollinen ja uhri voisivat hakeutua yhdessä poliisiasemalle rikoksen tapahduttua. Luulen, että kansalaisia joudutaan kuitenkin ohjeistamaan tämän suhteen vielä”, Dikkanen kertoo.

Automaattipoliisi ei aiheuta kustannuksia veronmaksajille.

”Saamme valtavasti tuloja, kun perimme maksua siitä, että emme vie rikostapauksia syyttäjälle”, Suomen poliisin johtaja Virpihertta Dzikabom kertoo.

”Toinen tulonlähde ovat hauskat valokuvasivustomme, joilla esitellään liikennevalvontakameroiden kuvia nenäänsä kaivavista autoilijoista.”

Kirjoitus on julkaistu Vihreän Langan paperiversiossa 14. kesäkuuta.





Viite