Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kyllä kansa ei tiedä

Vihreät lasit.

22.11.2010

Vihreät lasit

Kansanedustaja torkkuu sinun peitollasi. Eikä millä tahansa rievulla, vaan Katja Huhmarkankaan suunnittelemalla designpeitolla.

Yli 200:aan torkkupeittoon käytetty 27 000 euroa on tietysti valtavan suuri summa rahaa.

Kun sen jakaa neljällä miljoonalla suomalaisella veronmaksajalla, kutakin kansalaista kohti maksettavaa jää miltei yksi sentti.

Mitä kaikkea kansalaiset olisivatkaan sillä summalla saaneet! Millilitran Karhu-keskiolutta? Helsingin Sanomien tilauksen kahdeksi minuutiksi? Kolmen senttimetrin taksimatkan?

Sattumalta 27 000 euroa on myös sama summa, jonka Iltalehden kustantaja ja vastaava päätoimittaja Kari Kivelä tienaa parissa kuukaudessa.

Kivelän johtama lehti ansaitsee kaiken kunnian torkkupeittogaten käynnistämisestä. Toimittaja Jarmo Luuppalan skuuppi on tiivistettävissä virkkeeseen: ”Puuvillasta ja villasta valmistetut uudet torkkupeitot maksoivat veronmaksajille 26 734 euroa eli 127 euroa kappale.”

Luultavasti Pulitzer-lautakunta on jo matkalla Suomeen.

Erityispalkinnon Iltalehti ansaitsee verkkolukijoilleen esittämästään, populismiviisarin kauas kaakkoon täräyttäneestä kysymyksestä: ”Käyttääkö eduskunta verorahoja järkevästi”.

Kyselyn tulos vahvistaa näkemystä siitä, että vastuullisten piirien olisi pikimmiten perustettava puolue, jonka slogan kuuluu: ”Kyllä kansa ei tiedä.”

Vastaajista vakuuttavat 98 prosenttia nimittäin ruksi vaihtoehdon ”Ei”. Loput eivät ilmeisesti ymmärtäneet kysymystä.

Sitä Iltalehti tai mikään muukaan media ei kuitenkaan hoksannut ihmetellä, kuinka kesken torkkupeittojeesustelun Irlannissa kärjistyi velkakriisi. Maan pankkien arvellaan tarvitsevan jopa sata miljardia euroa vakavaraisuutensa takeeksi.

On varsin erikoista, että Irlannin rahantarve on neljä miljoonaa kertaa suurempi kuin se summa, jolla eduskuntaan hankittiin torkkupeittoja.

Kaikkihan muistamme, että neljä miljoonaa on juuri se suomalaisten veronmaksajien lukumäärä, jolla aiemmin tässä kolumnissa jaoimme torkkupeittoihin käytetyt 27 000 euroa.

Tätä taustaa vasten näyttääkin varsin todennäköiseltä, että Irlannin valtiontalouden romahdus oli eduskunnan hallinto-osastolla masinoitu juttu, jonka tarkoituksena oli vetää huomio pois Suomen sisäisistä ongelmista.

Asia on kuitenkin vielä syytä varmistaa Iltalehden lukijagallupilla.

Kirjoittaja on median sisäpiiriläinen, joka pelkää median menehtyvän suhteellisuudentajuihinsa tulematta. Kirjoitus on julkaistu alunperin 19. marraskuuta ilmestyneessä lehdessä.

Viite