Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pienet teot, suuret teot

7.2.2013

Folio Hattu

Toisinaan törmään ilmiöihin, jotka saavat minut hakkaamaan päätäni naamapalmuun suorastaan nautinnollisesti. Suosikki-inhokkejani ovat viherpiipertäjät, jotka huolehtivat syvästi siitä, että pastavettä keitetään kansi päällä sillä välin kun käyvät netissä ostamassa lentoliput vuosittaiselle Goan reissulleen.

Esimerkkejä on lisää. Olin muutama aika sitten paneelikeskustelussa, joka pyöri ekologisten kysymysten ympärillä. Keskustelun lopuksi juontaja kysyi, miten panelistit itse ottavat ympäristön huomioon elämässään. Juontaja kertoi alkaneensa tarkkailla veden kulutustaan. Ihan kiva! On älytöntä antaa veden juosta turhanpäiten viemäriin. Varsinkin kuuman veden, jonka lämmittämiseen on mahdollisesti käytetty fossiilisia polttoaineita.

Mutta silti, oikeasti. Veden kulutus? Puhdas vesi on totta kai maailmanlaajuisesti yksi hupeneva luonnonvara. Mutta Suomessa siitä ei ole pulaa – maamme kuuluu eräisiin maailman vetisimmistä: 10 prosenttia pinta-alasta on makean veden altaita ja parikymmentä prossaa suota, vetelää ja lettoa. Vaikka toisin olisi mukava ajatella, meillä säästetty vesilitra ei siirry Afrikan janoisille, ellet lähde viemään sitä itse lentokoneella.

Ymmärsin juontajaa toisaalta hyvin. On helpottavaa, kun maailman pelastamiseksi voi tehdä paljon pieniä tekoja arjessa. Ne ovat vähän kuin Isä Camillon pormestari Pepponelle synninpäästöksi määräämät 15 000 avemariaa. Kun tarpeeksi suoritamme ekologisia katumusharjoituksiamme, voimme jatkaa kulutuskeskeistä elämäntapaamme ilman että meidän oikeastaan tarvitsee tinkiä yhdestäkään Goan matkasta.

Tyypillinen pieni teko, jota meiltä vaaditaan, on kännykän laturin irroittaminen pistorasiasta, kun luuri on ladattu. Maailma pelastuu, eikö vain? Tietokirjailija Jussi Laitinen kertoo kirjassaan Valomerkki, että kännykän laturin pitäminen seinässä koko vuoden vastaa energiankulutukseltaan kuuden minuutin autoilua.

Isot ekoteot ovat kummasti tehokkaampia. Yksilöllä isot teot liittyvät asumiseen, liikenteeseen ja ruokaan. Ekologinen lämmitysmuoto ja sähkön säästöä asunnossa, ei yksityisautoa, ei lentomatkoja ja kasvisvoittoista lähiruokaa.

Se ei siis auta, että kaikki muistavat ottaa laturin seinästä. Se auttaisi, että kaikki luopuisivat yksityisautoilusta. Ruoskittuani näin teidät lukijani, tunnen itseni vähintään kuusi prosenttia paremmaksi ihmiseksi kuin ennen. Saatan päästä taivaaseen, toisin kuin te.

Toisaalta jotain pitäisi tehdä esittelemäni ongelman ratkaisuksi. Mutta ehkä joku keksii jotain. Sitä odottaessa kannattaa seisoa tumput suorina ihmettelemässä maailman menoa. Niin kuluttaa melko vähän energiaa ja pysyy poissa pahanteosta.





Viite