Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Al Goren seuraava askel

Vihreitä työpaikkoja ja viherelvytystä. Blogissa seurataan Obaman ajan Amerikkaa.

Vihreitä työpaikkoja ja viherelvytystä. Blogissa seurataan Obaman ajan Amerikkaa.

9.11.2009

Jukka Vahti

Silmiini sattuu, kun astun Manhattanin hämärältä sivukujalta Broadwayn kymmenmetristen valotaulujen räikeään loisteeseen. Broadway edustaa satumaailmaa jopa amerikkalaisella mittapuulla, mutta samalla se kertoo myös yhteiskunnassa tiukasti istuvista ihanteista.

Kaduilla risteilevät autot ovat muhkeita ja ravintoloiden ruoka-annokset poikkeuksetta sekä suuria että lihaisia. New York on järjettömässä suuruudessaan upea kaupunki, mutta se myös pistää turistin miettimään yksittäisen ihmisen roolia ilmastotalkoissa.

On hienoa, jos suomalainen jaksaa kotosalla sammutella valoja, mutta planeetan tulevaisuuden ratkaisevat tosiasiassa Yhdysvaltojen ja muiden suurvaltojen tekemät poliittiset päätökset, niiden kansalaisten asenteet ja käsitykset hyvästä ja tavoiteltavasta elämästä.

Tämän suuntaisiin johtopäätöksiin on päätynyt myös Al Gore, jonka uusi kirja Our Choice: A Plan to Solve the Climate Crisis julkaistiin viime viikolla.

Siinä missä Goren Epämiellyttävä totuus-elokuva vyörytti esille ilmastonmuutokseen liittyvää tietoa ja korosti yksittäisen kansalaisen roolia, hänen uusi kirjansa painottaa ensiarvioiden mukaan enemmän poliittisten päätösten, suuryritysten ja jopa uskonnollisten yhteisöjen merkitystä ilmastotalkoissa.

Ehkä Gore on huomannut, että ilmastohuolta ei voi noin vain tunkea keskivertoamerikkalaisen ajatusmaailmaan. Muutoksen on lähdettävä liikkeelle niistä, jotka parhaillaan käyttävät poliittista ja taloudellista vaikutusvaltaa.

Olen viimeksi kuluneiden parin viikon aikana tavannut lukuisia Yhdysvaltojen politiikan asiantuntijoita ja erilaisiin järjestöihin kuuluvia ihmisiä Washingtonissa, Philadelphiassa ja New Yorkissa.

Lähes kaikki ovat maininneet ilmastonmuutoksen yhdeksi isoksi haasteeksi Yhdysvalloille monien muiden joukossa, mutta kenenkään listalla se ei ole ollut ensimmäisenä.

Afganistanin sota ja USA:n terveydenhoitojärjestelmän uudistaminen ovat amerikkalaisesta näkökulmasta tällä hetkellä huomattavasti konkreettisempia pulmia.

Ei oikeastaan ole ihme, että Yhdysvaltain kongressi otti vastikään aikalisän maan ilmastolain valmistelussa.

Kongressissa aikoinaan kaatuneen Kioton sopimuksen kohtalo on Yhdysvalloissa vielä tuoreessa muistissa, eikä samaa virhettä haluta tehdä toista kertaa. Isojen askeleiden ottamiseksi kongressissa tarvitaan osavaltioiden välinen yhteisymmärrys, ja sen löytämiseen menee aikaa.

Kööpenhaminan kokouksen lässähtäminen ei olisi kaiken loppu. Ja jos se on hinta huolella valmistellusta ja kongressin laajasti hyväksymästä Yhdysvaltojen ilmastolaista, niin uhraus saattaa pidemmällä aikavälillä jopa kannattaa.

Toimittaja tutustuu Yhdysvaltojen poliittiseen järjestelmään, historiaan ja kansalaisyhteiskuntaan Yhdysvaltojen ulkoministeriön järjestämällä opintomatkalla. Lisää vihreää Amerikkaa löydät täältä.





Viite