Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Obama vs. Putin

7.11.2008

Laura J. Rantanen

Käyttäjän Laura J. Rantanen kuva

Lisää toimituksen kommentteja löydät täältä.

Yhdysvaltain tuleva varapresidentti Joe Biden ennusti jokin aika sitten, että jos Barack Obama valitaan presidentiksi, maailma tulee testaamaan tätä kansainvälisellä kriisillä puolen vuoden kuluessa, kuten aikoinaan John F. Kennedyä.

Venäjä oli ajoissa liikkeellä, sillä vain muutama tunti Yhdysvaltain vaalituloksen selviämisen jälkeen, presidentti Dmitri Medvedev uhkasi "neutraloida" Yhdysvaltain Puolaan ja Tšekkiin suunnitteleman ohjuskilven sijoittamalla Iskender-ohjuksia Kaliningradin alueelle.

Federaation tila -puheessaan Medvedev myös syytti Yhdysvaltoja Georgian sodasta ja maailman finanssijärjestelmän romahduttamisesta. Eikä maininnut juuri presidentiksi valittua Obamaa sanallakaan.

George W. Bushin presidenttikausi alkoi vuonna 2000 syväluotaavalla katseella Vladimir Putinin sieluun, mutta siitä lähtien Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat vain huonontuneet. Putin ei enää ole niin miellyttämishaluinen – ja häntä itseään on vaikeampi miellyttää.

Aiemmin hän johti köyhää maata, joka yritti löytää paikkansa Yhdysvaltain hallitsemassa maailmassa. Nyt hän johtaa valtiota, joka on valmis haastamaan Amerikan, kun se on heikoimmillaan.  

Moskovan viesti Yhdysvaltain uudelle hallinnolle on selvä: Aivan sama meille, kuka Amerikkaa johtaa. Ainoa asia maiden välisellä agendalla on se, miten ja milloin Yhdysvallat myöntää, että Venäjä on noussut taas suurvallaksi ja ansaitsee tasavertaisen kohtelun.

Näennäisestä uhmakkuudesta huolimatta Kremlille ei ole ihan sama, kuka Valkoisessa talossa istuu. Venäjän johto on varmasti tyytyväinen Obaman valintaan, koska se uskoo, että nuori ja kokematon presidentti on helpommin vedätettävissä maiden keskinäisissä neuvotteluissa kuin kidutuksestakin selvinnyt republikaanikonkari John McCain.

Hintelän Obaman piekseminen neuvottelupöydässä tulee olemaan mustan vyön pääministerille Vladimir Putinille ja hänen pyyhkeenkantajalleen Medvedeville yhtä helppoa kuin oman opposition kurmootus.  

Jotkut kommentaattorit silti uskovat, että Venäjä salaa toivoi McCainin voittoa. Haukkamainen McCain, joka sälytti syyn Georgian sodasta yksin Venäjän niskoille ja vaati maan erottamista rikkaiden teollisuusmaiden G8-ryhmästä, olisi todennäköisesti jatkanut Bushin kovaa linjaa suhteessa Venäjään.

Tähän asti Venäjän johto on voinut oikeuttaa autoritaarisen hallintonsa vakuuttamalla kansalle, että Yhdysvallat on jälleen kerran uhka Venäjälle. Putin on perinteisesti maustanut puheensa viittauksilla ulkovaltoihin, jotka haluavat heikentää tai jopa hajottaa Venäjän tarkoituksenaan ottaa haltuun maan energiavarat.

Luulenpa, että Barack Obama on paljon älykkäämpi ja taitavampi kuin venäläiset kuvittelevat. Siksi tulee olemaan hauskaa seurata, kuka neuvottelupöydässä lopulta voittaa.





Viite