Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Harri Haanpäästä sanottua

30.9.2011 13.35

Anu-Elina Lehti

Jari Tervo, kirjailija:

”Harri Haanpää on kirjallisuusmies henkeen ja vereen. Kustannustoimittajana hän välttää ylisanoja ja selkääntaputusta, sillä tarkoitus on saada tekstiä paremmaksi, ei kirjailijaa hyväntuulisemmaksi. Suurin superlatiivi, jota Harri keskeneräisestä käsikirjoituksesta saattaa hiljaisella äänellä käyttää on ”Se toimii.”

Harri on ihmisenä rauhallinen ja eleetön. Ja kuten minäkin, hän on vanhemmiten alkanut yhä vähemmän ymmärtää tyhmyyttä ja laiskuutta. Minulta on joskus kysytty, osasinko kuvitella tekeväni töitä jonkun toisen kustannustoimittajan kanssa. Olen vastannut, että osaan kuvitella, koska se on keskeinen työni, mutta en halua.

Eläke ei ole mikään syy lopettaa kirjojen toimittamista, en tiedä onko kuolemakaan. Olen sopinut WSOY:n kanssa, että Harri Haanpää tulee kustannustoimittamaan kirjani myös jatkossa.”

Katri Wanner, WSOY:n entinen tiedotuspäällikkö:

”Olen tehnyt Haanpään kanssa töitä 1970-luvun lopulta, tutustuimme Ilta-Sanomien kulttuuritoimituksessa. Noina vuosina hänestä tuli myös Rosa Liksomin luottomies ja hänen uransa kustannustoimittajana sai alkunsa.

Hän on hyvin periaatteellinen ihminen. Hän ei manifestoi vaan tarkkailee hiljakseen, ja kun on hänen vuoronsa ottaa kantaa, sieltä sitten tulee loppuargumentti tai pätevä kiteytys.

Harri on itse hyvä kirjoittaja ja esseisti, mutta tämä puoli joutui väistymään, kun hän teki pääuransa kustannustoimittajana. Hänen tyylillisesti loistavat puheensa kirjailijoiden juhlahetkinä pysyivät muistuksena kirjailija-Harrista. Esimerkiksi puhe Ilpo Tiihosen 60-vuotispäivänä on julkaisemisen arvoinen essee.

Harri Haanpää on loistava kustannustoimittaja, koska hän näkee mitä tekstiltä ja kirjailijalta voi vaatia. Hänestä tuli kunnioitettu – ja hieman pelätty – myös siksi, että hän ei harrasta käsisuudelmapoliikkaa eikä ole tilattavissa seurustelu-upseeriksi. Hänen ympärillään on tiettyä salaperäisyyttä. Haanpää kouli monesta tiiminsä jäsenestä hienon ammatilaisen, mutta on tietysti niitäkin, jotka keskeyttivät.”


Lisää aiheesta:


Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.