Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Portaat Katowicessa
Viimeiset askeleet. Katowicen ilmastokokouksen lopputulos alkaa hahmottua.Lasse Leipola

Viimeiset askeleet. Katowicen ilmastokokouksen lopputulos alkaa hahmottua.

Katowicen kokouksen lopputulos alkaa hahmottua – mutta löytyykö sopu?

14.12.2018 13.35

Lasse Leipola

Vaikeimpien kysymysten ratkominen jatkuu yhä Katowicen ilmastokokouksessa. Merkittävä askel kohti sopua saatiin torstai-iltana, kun Kiina suostui siihen, että Pariisin ilmastosopimukseen tehdään kaikille yhteiset säännöt. Asiasta kertoi Climate Home -sivusto.

Aiemmin Kiina ja kehitysmaat toivoivat erillisiä sääntöjä perinteisille teollisuusmaille ja köyhille maille. Nyt näyttäisi, että Katowicessa päädytään yksiin sääntöihin, joihin köyhimmät maat saavat jonkin verran joustoa.

Toisaalta Kiina on Bloombergin mukaan kiristänyt vaatimuksiaan siitä, että teollisuusmaiden pitäisi kantaa vastuunsa kehitysmaiden ilmastotoimien rahoittamisessa.


Isäntämaa Puola julkaisi perjantaiaamuna oman esityksensä. Luonnoksessa on mukana vielä lukuisia avoimia kohtia, mutta kokouksen mahdollinen lopputulos alkaa hahmottua. Perjantain aikana selviää, millaisen vastaanoton ratkaisuesitys saa ja kuinka syviä vielä avoimet kiistat ovat.

IPCC:n kiistelty puolentoista asteen raportti mainitaan luonnoksessa, mutta sitä ei toivoteta tervetulleeksi, vaikka maiden enemmistö näin viime viikolla esitti. Nyt muotoilussa muun muassa ilmastaan kiitollisuutta IPCC:lle ja kutsutaan maat hyödyntämään raporttiin koottua tietoa.

Kansalaisjärjestöt ja kehitysmaat ovat ilmaisseet huolensa siitä, etteivät ihmisoikeudet tai ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen ja menetysten korvaaminen ole riittävän vahvasti mukana neuvotteluteksteissä.


Erimielisyyksiä on soviteltu isäntämaan esittämällä sejmik-tekniikalla. Käytännössä kyse on ministerien välisistä pyöreän pöydän keskusteluista.

Puolan kyläkäräjien mukaan nimetty menetelmä ei ole ensimmäinen kerta, kun ilmastoneuvotteluita piristetään perinteisiä neuvonpitotapoja hyödyntämällä. Vuonna 2015 Pariisin sopimusta neuvoteltiin eteläafrikkalaiseen indaba-tyyliin ja viime vuonna sovittiin Katowicen kokouksen pohjustamisesta Fidžin esittämällä talanoa-menetelmällä.

Kokouksen pitäisi loppua perjantaina kuudelta, mutta sen on arvioitu venyvän pahimmassa tapauksessa jopa sunnuntaihin asti.




Viite