Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Totuuden jälkeen

14.12.2018 15.45

Riikka Suominen

Mitä Donald Trump tavoittelee väittämällä, että Barack Obama on muslimi, eikä itseasiassa edes amerikkalainen? Miksi venäläiset trollit lietsovat rokotevastaisuutta?

Hölynpölyn alle ei piiloudu poliittista suurstrategiaa, vaan paskapuhe on itsessään strategia.

Näin väittää tuore kirja Totuuden jälkeen. Toimittajien ja tutkijoiden tekemä tietokirja valaisee nykytilannetta, jossa media ja politiikka eivät välttämättä piittaa faktoista.

Facebookissa valeuutinen kerää enemmän lukijoita kuin oikeat uutiset. Googlen algoritmit päättävät, mitä nettisivuja löydämme ennakkokäsitystemme tueksi.


Kirjoittajat kutsuvat ilmiötä
paskapuheeksi. Se eroaa valehtelusta siinä, että valhe kerrotaan suhteessa faktaan, jota piilotellaan. Paskapuhe ei välitä totuudesta, kunhan hämmentää.

Kirja varoittaa, että paskapuhe pitää ottaa vakavasti. Sen tarkoitus on repiä äänestäjiä leireihin ja voittaa poliittiset vastustajat hyökkäilemällä täysin absurdeihin suuntiin. Tästä hyvä esimerkki on perussuomalaisen Matti Putkosen väite siitä, että tuulivoimalat räjäyttävät lepakoita.

Toivon, että mahdollisimman moni lukisi tämän kirjan. Sen sisältö on tärkeää toimittajille ja poliitikoille, mutta yhtä lailla kaikille kansalaisille.


Valehtelevia poliitikkoja
ja propagandaa on ollut aina. Nykytilanne on silti uusi.

Teknologian muutos on muuttanut tapamme seurata uutisia ja samaan aikaan politiikka on polarisoitunut. Tässä tilanteessa kaikki työkalut siihen, miten luovia paskapuheella ratsastavien tahojen keskellä ja toimia itse vastuullisesti, ovat tervetulleita.

★ ★ ★ ★ ★

Antto Vihma, Jarno Hartikainen, Hannu-Pekka Ikäheimo ja Olli Seuri: Totuuden jälkeen Teos 2018.

kirjat  valemedia Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri