Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Konsten att kunna simma

22.2.2011 11.57

Ingela Wikman

Att vara simkunnig i Finland är nästan en lika stor självklarhet som att kunna läsa och skriva. Konsten att kunna simma tillhör allmänbildningen i det finländska samhället. I de tusen sjöarnas land har finländarna lärt sig att simma i havet eller i sjöarna, via simskolor på sommaren eller via skolornas simundervisning i simhallarna.

Har man en gång lärt sig att simma så glömmer man det aldrig, det är som att lära sig att cykla. Som barn är det att lätt att lära sig nya saker och ting som att simma, som vuxen är det svårare. Har man en dålig simteknik ordnas det teknikkurser runtom i landet i simhallarna för vuxna, liksom det även ordnas nybörjarkurser i simning för vuxna.

För att räknas som simkunnig ska man klara av att simma 200 meter i sträck, varav 50 meter på rygg.  År 2010 drunknade 167 människor, 138 män och 29 kvinnor, de flesta drunkningsolyckorna skedde i juli. 46 drunknade under simning och under sommaren var alkoholens andel 80 % av olyckorna, enligt statistik från Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf.  I år har 3 personer drunknat när det gått genom isen. Konsten att kunna simma, eller simkunnighet är med andra ord en billig livförsäkring.

Helsingfors stad drog i januari i år bort muslimkvinnornas simtur i Jakobacka med motiveringen att det var diskriminerade för de övriga invånarna i området och att de fått klagomål från de övriga simhallsbesökarna. Simturen var en timme på lördagarna och innebar simning för invandrarkvinnor och simskola för invandrarflickor. Bland invandrare är simkunnigheten sämre än den övriga finländska befolkningen.

Överhuvudtaget är simkunnigheten bland den äldre befolkningen mycket sämre än bland unga. När folk pratar om att ”man skall ta seden dit man kommer” förstår jag inte varför man inte uppmuntrar och stöder invandrarkvinnors och mäns simundervisning eftersom det så att säga hör till den finländska medborgarrättigheten.

Simning är förutom en god motionsform, en form för avslappning och simning i grupp erbjuder ett forum för social gemenskap. Som f. d. simlärare för Folkhälsan som lärt barn att förlora sin rädsla för vatten och lärt dem att simma och utföra livräddning, tycker jag verkligen att även nyfinländska barn och unga skall erbjudas att i lugn och ro få utveckla sina simkunskaper.

Skribenten är forskare och suppleant i De Grönas fullmäktige.
Viite