Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jan Rudkiewicz

Lentokoneet parveilevat ilmastoukon ympärillä.
Vähemmän lihaa! Lihankulutus pitäisi saada selvään laskuun lihavissa länsimaissa. Jan Rudkiewicz

Vähemmän lihaa! Lihankulutus pitäisi saada selvään laskuun lihavissa länsimaissa.

Lihansyönti lisääntyy, päästöt kasvavat

2.9.2008 12.43

Hanna Eriksson

Maailman lihantuotannon ennustetaan lisääntyvän tänä vuonna vajaat kaksi prosenttia 280 miljoonaan lihatonniin.

Asiantuntijat ennustavat lihantuotannon vielä yli puolitoistakertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Myös lihankulutus jatkaa kasvuaan, kertoo Worldwatch Institute.

Lihansyönti pitäisi saada käännettyä laskuun, sillä karjatalous aiheuttaa maailmassa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin liikenne. Maailman metaanipäästöistä lähes kaksi viidennestä tulee lihankasvatuksesta.

Metaani taas on 20 kertaa hiilidioksidia tehokkaampi kasvihuonekaasu.

Lihanhimo pitäisi saada kuriin erityisesti teollisuusmaissa, joissa ihmiset popsivat lihaa keskimäärin 80 kiloa vuodessa. Kehitysmaissa sitä kuluu 30 kiloa ihmistä kohti.

Arvostettu lääketieteen aikakauslehti The Lancet vertasi jo vuosi sitten lihansyönnin ilmastovaikutuksia yksityisautoiluun ja lentämiseen.

Lehti suositteli, että teollisuusmaissa ihmiset vähentäisivät lihankulutustaan kymmeneksellä – ilmaston ja oman terveytensä hyväksi.

ilmastouutinen  ruoka 


Lisää aiheesta:



Viite