Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mistä lisää lappsetteja ja rovioita?

25.3.2011 9.29

Jenni Leukumaavaara

Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesillä on käytettävissään joka vuosi noin 600 miljoonaa euroa, mutta Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan Tekesin toimista on jäänyt käteen vain vähän villoja.

Miksi täällä jumahdetaan perustutkimukseen eikä saada tuotteita markkinoille, Tekesin liiketoiminta-alueiden ja alueverkoston johtaja Martti Äijälä?

”EU:n säädökset kieltävät valtioilta markkinoinnin tukemisen, vaikka yritykset sitä meiltä usein haluaisivat. Tekes voi kuitenkin rahoittaa markkinoinnin valmistelua, ja uudessa strategiassa keskitymme etenkin kansainvälistä kasvua hakeviin pk-yrityksiin ja otamme enemmän riskejä alkavien yritysten kanssa.

Meillä syntyy paljon osaamista yliopistoilla, mutta sitä ei pystytä viemään riittävästi tuotteiksi. Yritysten innovaatiotukien määrissä olemme selvästi EU:n ja OECD-maiden keskiarvon alapuolella.”

Mitä aiotte tehdä tilanteen ratkaisemiseksi?

”Pyrimme kytkemään käyttäjän mukaan tutkimukseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Lisäksi kehitämme parhaillaan uutta toimintamuotoa yliopistojen ideoiden kaupallistamiseen.”

Mikä on suurin haasteenne?

”Pk-yritysten ja yliopistojen kansainvälistäminen sekä uusien yritysten kasvaminen suuriksi. Kasvu jää usein kiinni yksityisen pääomarahoituksen puutteesta, etenkin nyt finanssikriisin jälkeen. Alun jälkeen yritys tyrehtyy, tai sitten yritykset lähtevät Suomesta pois.

Pelitalo Rovio on hyvä esimerkki onnistuneesta viennistä ja rahoituksen saamisesta. Suomessa peliala on nyt noin 100 miljoonan euron kokoinen, ja se on kasvanut noin 40 prosenttia vuosittain. Tekes on rahoittanut alaa noin kuudella miljoonalla eurolla vuodessa.”

Suomessa olisi nyt hieno mahdollisuus luoda innovaatioita vanhuksille. Miten tämä on huomioitu?

”Ikääntymiskehitys ja huoltosuhteen muutos pakottavat uudistuksiin. Tekes on mukana tässä tarjoamalla rahoitusta sekä yrityksille että julkiselle sektorille, kun ne kehittävät uusia tuotteita ja palveluita esimerkiksi juuri ikääntyville. Lisäksi eurooppalaisen yhteistyöohjelman kautta haetaan ratkaisuja erityisesti ikääntyvien itsenäisen elämän tukemiseen.

Tekes oli mukana Japanin Sendain Finnish Wellbeing Centerin perustamisessa. 2005 avattu laaja ikääntyvän väestön palveluihin erikoistunut hyvinvointikeskus perustuu suomalaiseen teknologiaan ja ratkaisuihin.”


Lisää aiheesta:



Viite