Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kiistellyt pörssiomistukset tuovat valtiolle ennätysosingot

22.2.2008 0.00

Anna Ruohonen

Pörssiosakkeet tuovat valtiolle tänä keväänä entistä suuremmat osingot. Kiisteltyjen pörssiomistusten osinkopotti nousee yli 1,4 miljardiin euroon. Summa on laskettu yhtiökokouksien tulevista osinkoesityksistä.

”Kun valtion kassavirtaa katsoo huhtikuussa, omistus pörssiyhtiöistä onkin taas hyvä asia”, valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikkö Pekka Timonen kuittaa.

Valtion Stora Enso -omistus nostatti kiistan siitä, onko valtion ylipäätään syytä omistaa pörssiyhtiöiden osakkeita. Osingonjaon valossa on: yksin energiayhtiö Fortum maksaa valtiolle osinkoa yli 600 miljoonaa euroa. Summa vastaa koko perintöveron kertymää tai länsimetron hintaa.

Seuraavaksi suurimmat osingot valtiolle maksavat Teliasonera, Neste Oil ja Rautaruukki. Metsäyhtiö Stora Enson voitonjako tuottaa valtiolle 43 miljoonaa euroa. Summa on liki kolminkertainen verrattuna tukipakettiin, jonka valtio on luvannut suljettavien tehtaiden paikkakunnille.


Yrityksillä menee hyvin. Valtion osinkopotti kasvaa siitäkin huolimatta, että valtio on pienentänyt omistustaan esimerkiksi Kemirassa.

Valtio omistaa osuuden kahdestatoista pörssiyhtiöstä.

Perättyä valtion omistajavaltaa pörssiyhtiöissä käyttävät omistajaohjausosaston sekä työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet.

Valtion etua vahtiva hallitusjäsen on nyt ehdolla seitsemään pörssiyhtiöön: Kemiran hallitukseen Jarmo Väisänen, Metsoon Arto Honkaniemi, Neste Oiliin Markku Tapio ja Outokummun hallitukseen Jarmo Kilpelä. Jokainen on finanssineuvos ja omistajaohjausyksikön virkamies. Rautaruukin hallituspaikan saanee työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Kalle J. Korhonen ja Spondan hallituspaikan kansliapäällikkö Erkki Virtanen.

Finnairin hallituksessa valtiota on edustanut finanssineuvos Kalevi Alestalo. Tämän kevään nimitysehdotusta yhtiö ei ole vielä julkistanut.

Fortumin, Sammon, Stora Enson ja Teliasoneran hallituksissa valtiolla ei ole vakiopaikkaa. Fortumin hallitukseen on kuitenkin ehdolla Sitran yliasiamies Esko Aho.

Tulevaisuudessa valtio käyttää valtaansa entistä useammin hallitusten nimitysvaliokunnissa. Valtio ajaa Fortumin, Metson, Neste Oilin ja Outokummun yhtiökokouksissa hallitusnimitykset valmistelevan valiokunnan perustamista.




Viite