Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jussi Karmala

Marihuanalääkkeen pakkaus.
Pohjalaisisännille nieltävää. Suomen keskustan europuoluetoveri Marco Cappato järjesti viime viikolla europarlamentissa hamppunäyttelyn, jossa oli esillä marihuana-lääkepakkauksia. Jussi Karmala

Pohjalaisisännille nieltävää. Suomen keskustan europuoluetoveri Marco Cappato järjesti viime viikolla europarlamentissa hamppunäyttelyn, jossa oli esillä marihuana-lääkepakkauksia.

Keskustan europuoluekaverit kannattavat kannabista

29.2.2008 0.00

Jussi Karmala

Tahmea ja tuoksuva marihuanan kukinto komeilee julisteessa Euroopan parlamentissa Strasbourgissa. Pöydillä on esillä lääkekäyttöön tarkoitetun marihuanan pakkauksia, hamppusaippuaa ja hamppukankaita. Europarlamentaarikot tungeksivat käytävän perällä; siellä on tarjolla tšekkiläistä Mary Jo -kannabisolutta.

Suomalaisia meppejä ei näy missään. Ei edes keskustalaisia, vaikka kannabisnäyttelyn on järjestänyt heidän europuoluetoverinsa, liberaalidemokraattiseen Alde-europarlamenttiryhmäänsä kuuluva italialainen Marco Cappato. Cappato on kannabiksen laillistamista vaativan Italian radikaalipuolueen parlamentaarikko.


EU toivoo, että vuoden 2009 eurovaaleissa europuolueet esiintyvät yhtenäisillä yleiseurooppalaisilla vaalikampanjoilla. Unioni haluaa erottaa eurovaalit yhä selvemmin kansallisesta politiikasta, ja europuolueille on myönnetty lupa vaalimainonnan rahoittamiseen europuoluetuilla.

Yhteinen eurovaalikampanja on haaste kaikille suomalaispuolueille – erityisesti maaseutua, kirkkoa ja kuria suosivalle keskustalle. Liberaalidemokraattien ryhmässä on 106 meppiä 21 maasta, ja se on poliittisesti europarlamentin kirjavin puolue: Italian radikaalipuolue vastustaa kirkkoa ja kannattaa hamppua, Bulgarian monarkistipuolue puhuu tsaarinvallasta, Espanjan baskipuolue haluaa oman maan. Koko europuolueen julkilausuttu tavoite on seksuaalinen tasa-arvo.

Keskustan europarlamentaarikon Kyösti Virrankosken mielestä yhteinen eurovaaliohjelma on hankala asia, joskin Aldessa on pitänyt tottua ”leveämpään toleranssiin”.

”Olot ja poliittinen ilmapiiri vaihtelevat eri maissa. Esimerkiksi maataloutta ei ajatella kaikissa veljespuolueissamme.”

Keskustameppi Anneli Jäätteenmäki uskoo, että joissakin asioissa Alde voi saavuttaa poliittisen yksimielisyyden.

”Mutta kyllä esimerkiksi romanialaisella keskustan edustajalla on vähän eri ajatuksia kuin suomalaisella.”

Kannabisnäyttelyn julisteissa keskustameppien europuoluetoveri Cappato korostaa hampun viljelyn olevan esimerkillistä maatalouspolitiikkaa. Jäätteenmäkeä asia ei hetkauta.

”Täällä on niin monenlaista mielipidettä.”


Kaikkiin europuolueisiin ovat tuoneet viime vuosina kirjavuutta varsinkin uudet itäeurooppalaiset jäsenet. Liberaalidemokraattien ryhmä vetää puoleensa erilaisia puolueita siksi, että ryhmä on suuri ja vaikutusvaltainen.

Moni puolue haluaa tehdä pesäeron kansallisen politiikkansa oikeisto–vasemmisto-akseliin, ja valitsee siksi liberaaliryhmän, vaikkei poliittinen näkemys niin liberaali olisikaan.

EU-parlamentin ja europuolueiden rooli tulee korostumaan tulevina vuosina yhä enemmän, kun Lissabonin sopimus lisää parlamentin valtaa. Liberaalidemokraatit ovat EU-parlamentin kolmanneksi suurin puolue.




Viite