Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lukijoiden parhaat kasvisreseptit

2.4.2008 17.14

Vihreä Lanka

Kettupuuro

Tämä puuro on niin hyvää, että kelpaa ketullekin!

Kahdelle

  • 3 dl soijamaitoa
  • 3 dl vettä
  • 1 rl hirssihiutaleita tai -jauhoja
  • suolaa
  • pellavarouhetta
  • kaurahiutaleita
  1. Kiehauta soijamaito ja vesi.
  2. Lisää hieman suolaa, hyppysellinen pellavarouhetta sekä hirssihiutaleet tai -jauhot.
  3. Lisää kaurahiutaleita sen verran, että puurosta tulee melko löysää. Keitä minuuttia.
  4. Sammuta levy ja anna puuron hautua muutama minuutti.

Lapset syövät puuroa mieluiten sokerin, maidon tai hunajan kanssa, aikuiset kasviöljysilmän kera.

Kerran laitoin vastavalmistuneen puuron kattilassa ulos jäähtymään ja odottamaan vierasta. Kun aioimme ruveta puurolle, huomasimme, että ulkona kattilan kansi oli työnnetty pois paikoiltaan. Lumessa olevat jäljet kertoivat, että kettu oli käynyt maistamassa herkkua. No, tein ystävälleni uuden puurosatsin. Se vei häneltä jalat alta – kuten olin toivonutkin.

Riku Cajander, Masala

 

Tofu-kookoskeitto

  • 500 g tofua
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1,5 rkl öljyä
  • 1 l tomaattitäysmehua
  • 3 dl kookosmaitoa
  • 0,25 tl chilijauhetta
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 1 ruukku tuoretta basilikaa
  1. Mausta tofu esimerkiksi pippurilla, currylla tai paprikalla.
  2. Paista tofu pannulla. Lisää soijakastike ja paista vielä lisää.
  3. Kuori ja sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä kattilassa.
  4. Lisää tomaattimehu, kookosmaito, chilijauhe ja liemikuutiot. Anna keiton kiehua kymmenen minuuttia.
  5. Hienonna basilika. Lisää tofu ja basilika valmiiseen keittoon.

Janne Nyström, Helsinki

 

Kodikas kasvisvuoka

Tämä kasvisvuoka on mehevä ja maistuva suomalainen kotiruoka. Mukana on kuidut, lesitiinit ja proteiinit, ja valmistus on helppoa simppeleistä aineksista!

  • 1 lanttu
  • 3 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 dl soijarouhetta
  • 1,5 dl ohrasuurimoita
  • 1,5–2 dl kasvislientä: kasvisliemikuutio, tilkka soijakastiketta, hiven suolaa, mauste- ja valkopippuria, chiliä, kuminaa ja 1/2 dl auringonkukansiemeniä
  • voita
  • 1 muna
  1. Viipaloi juurekset alle sentin paksuisiksi, jotta ne kypsyvät hyvin.
  2. Keitä ohrasuurimoita 10 minuuttia ja sekoita niihin nokare voita.
  3. Voitele uunivuoka ja lado juurekset, soijarouhe ja suurimot vuokaan vuoron perään.
  4. Valmista kasvisliemi liedellä ja levitä se vuokaan. Kippaa lopuksi rikottu kananmuna kaiken päälle.
  5. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 45–60 minuuttia.

Siina Levonoja, Helsinki

 

Suolasienipihvit

  • 1 sipuli
  • 5 dl suolarouskuja
  • vettä
  • vehnäjauhoa
  • mustapippuria
  • suolaa
  1. Pane sienet likoamaan edellisenä iltana, jos ne ovat "tönkkösuolattuja".
  2. Pilko rouskut ja sipuli pieniksi paloiksi ja sekoita muiden aineiden kanssa.
  3. Pane vettä ja vehnäjauhoa niin paljon, että saat helposti käsiteltävän massan.
  4. Vehnäjauhoa menee muutama ruokalusikallinen.
  5. Jos pihvit eivät paistettaessa kasassa, lisää jauhoa. Tarjoile perunamuusin, hapankaalin tai hapankurkun, puolukan ja persiljan kanssa.

Emma Karimaa,Sarkola

 

Linssi-nokkoskastike

  • 1 sipuli
  • muutama valkosipulinkynsi
  • n. 2 dl punaisia linssejä
  • n.1/2 dl kuivattua nokkosta
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • kurkumaa
  • currya
  • kuivattua basilikaa
  1. Pilko sipulit pieneksi, ja kuullota ne öljyssä curryn ja kurkuman kanssa.
  2. Huuhtele linssit ja lisää pannulle. Kaada joukkoon kiehuvaa vettä sen verran, että linssit peittyvät. Anna kypsyä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Lisää hienonnettu nokkonen ja jatka kypsyttelyä vielä noin 10 minuuttia.
  4. Lisää suola ja basilika. Tarvittaessa lisää vettä, etteivät linssit kuivu.
  5. Sekoita kastike lopuksi niin, että linssit rikkoutuvat ja tarvittaessa lisää vielä vettä. Tarjoile esimerkiksi riisin kanssa.

Elina Surakka, Helsinki

 

Spagettia öljyllä ja siemenillä

  • täysjyväspagettia
  • n. 1/2–1 dl kurpitsan ja auringonkukan siemeniä
  • 2–4 valkosipulin kynttä
  • 1–4 vihreää chiliä
  • kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • oreganoa
  • basilikaa
  • timjamia
  1. Keitä spagetti pussin ohjeen mukaan tai tee itse tuorepasta. Valuta keitettyäsi.
  2. Pilko chili ja valkosipuli. Kuumenna pannu ja paahda siemeniä siinä.
  3. Lisää tilkka öljyä ja käristä chili sekä valkosipuli siinä.
  4. Lisää pannulle pasta ja paista hetki. Lisää joukkoon yrtit.
  5. Nosta pasta lautaselle ja lorottele päälle kohtuuton määrä öljyä. Aseta annoksen päälle kaksi maustekasveihin kuuluvaa heinää ristiin.

Jussi Airaksinen, Joensuu

 

Taivaallinen paahtoleivän päällinen

  • ½ prk aurinkokuivattua tomaattia paloina
  • mustia oliiveja
  • n. 2 rkl margariinia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • persiljaa ja basilikaa
  • pitsamaustetta tai oreganoa ja timjamia
  1. Sekoita margariini, valkosipuli ja yrtit.
  2. Leikkaa oliivit silpuksi ja sekoita ne sekä aurinkokuivattu tomaatti margariiniin. Tarjoile paahtoleivän päällä.

Anniina Ljokkoi, Säynätsalo

 

Juureksia tyylikkäästi

  • ½ pussia kuviopastaa
  • pala lanttua
  • pala palsternakkaa
  • 1 porkkana
  • 2 punasipulia
  • suolaa ja pippuria
  • öljyä

Yrttiöljy:

  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 tl paprikajauhetta
  • reilusti timjamia, persiljaa ja tilliä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl pitsamaustetta
  • 1 tl rakuunaa
  • ripaus minttua
  • 2 tl sitruunaa
  • 2 tl sipulijauhetta
  1. Kuori ja paloittele juurekset ja punasipulit.
  2. Voitele vuoka öljyllä ja levitä juurekset ja punasipulit vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla ja kääntele öljyssä. Paista noin 175 asteessa vähintään puoli tuntia.
  3. Sekoita yrttiöljy pienessä kulhossa. Parasta se on silloin, kun muistat tehdä sen jo edellisenä päivänä.
  4. Keitä pasta.
  5. Sekoita yrttiöljy kypsien juuresten joukkoon, sen jälkeen pasta. Peitä vuoka foliolla ja anna vielä hautua uunin jälkilämmössä.

Anniina Ljokkoi, Säynätsalo

 

Hektisen maailmanpelastajan kaali-special

Ohuet kaalisuikaleet valmistuvat nopeasti, ja kaalia saa luomulähiruokana melko monesta paikasta.

Sinkulle

  • kerä- tai valkokaalia, mielellään luomua
  • rypsi- tai oliiviöljyä
  • valkosipulia
  • kuorittuja auringonkukansiemeniä
  • suolaa
  • pippuria

Lisäksi:

  • täytteitä mielen mukaan, esimerkiksi aurinkokuivattua tomaattia, paprikaa tai tuoreita herkkusieniä
  • mausteita mielen mukaan
  • kermaa, smetanaa tai vastaavaa kasvistuotetta
  1. Höylää juustohöylällä kaalista 200–300 grammaa suikaletta. Leikkaa valkosipulin kynsi terävällä veitsellä ohuiksi siivuiksi.
  2. Lämmitä reippaasti öljyä paistokasarissa tai wokkipannussa. Lisää kourallinen siemeniä, valkosipulisiivut, kaalit ja muut keksimäsi täytteet sekaan ja pyörittele vartin verran kasarissa. Lisää mausteet.
  3. Tarjoile sellaisenaan tai lisää lauantai-illan versioon smetanaa, turkkilaista jogurttia, kermaa tai kasvisperäistä korviketta. Muista kermainen elementti varsinkin, jos aiot tehdä vaikutuksen mieheen: reitti vihreänkin miehen sydämeen löytyy valjastamattomasta kermajoesta!

Kaali sisältää riisiin, pastaan ja varsinkin kuorittuun perunaan verrattuna paljon enemmän hyödyllisiä aineita ja paljon vähemmän energiaa. Voit siis holvata terveellisen öljyn kanssa punastelematta!

Markus Keskitalo, Kotka

 

Kiinan kaalipaistos

Herkullisen kaalipaistoksen resepti on peräisin Kiinan köyhältä maaseudulta. Halpaa ja hyvää!

  • keräkaalia
  • kasviöljyä
  • murskattua valkosipulia
  • soijakastiketta
  • kuminaa
  • timjamia
  1. Viipaloi keräkaalia ja paista muutama minuutti pannulla.
  2. Lisää kasviöljyä, murskattua valkosipulia ja lopuksi soijakastiketta. Lisää vielä ripaus kuminansiemeniä sekaan tai vähän timjamia.
  3. Anna muhia miedolla lämmöllä reilut 5 minuuttia.

Riku Cajander, Masala

 

Linssikeitto

Tämä linssikeitto on paras!

  • 1 suuri sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl jauhettua paprikaa
  • 3 dl punaisia linssejä
  • 1,25 l vettä
  • 1 kasviskuutio
  • 2 perunaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl suolaa, jos on tarpeen
  1. Silppua sipuli ja valkosipuli.
  2. Pane kaikki ainekset kattilaan ja keitä sen verran, että linssit pehmenevät vatsallesi sopiviksi.

Suvi Kuha, Helsinki

 




Viite