Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Katoavaa maisemaa. Hanasaaren voimala menee kiinni viimeistään 2024 lopussa.Sammeli Heikkinen

Katoavaa maisemaa. Hanasaaren voimala menee kiinni viimeistään 2024 lopussa.

Helsinki nuiji pöytään kivihiilestä luopumisen – Hanasaaren voimala kiinni viimeistään 31.12.2024

23.11.2015 18.08

Sammeli Heikkinen

Helsinki suuntaa hajautettuun energiantuotantoon ja luopuu kivihiilestä. Pääkaupungin kaupunginvaltuusto hyväksyi tänään maanantaina esityksen, jonka mukaan Hanasaaren kivihiilivoimala suljetaan, Salmisaaren öljyvoimala uudistetaan pellettejä käyttäväksi ja Vuosaareen rakennetaan biolämpökeskus.

Vihreiden aloitteesta kivihiilivoimalan sulkemiselle asetettiin tarkka takaraja eli joulukuun viimeinen päivä vuonna 2024.

"Näin haluttiin varmistaa, ettei sulkemista aleta lykätä, kuten olisi voinut käydä ilman tarkkaa päivämäärää", vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs sanoo.

Vihreät saivat energiapäätökseen myös kirjauksen siitä, että mahdollisuudet energiansäästöön ja aurinkoenergian tuotantoon kaupungin omissa kiinteistöissä selvitetään. Selvitys voi käynnistyä hyvinkin pian, sillä siihen on jo varattu rahaa budjetissa.

Helsingin energiantuotantomuutosta on kutsuttu Suomen suurimmaksi energiapäätökseksi. Se vähentää hiilidioksidipäästöjä noin miljoonalla tonnilla, mikä on kolmisen prosenttia Suomen päästöistä.

Lopullisesti hajautetusta energiantuotannosta päättää ensi viikon keskiviikkona Helsingin kaupunginvaltuusto.

Koska hallitus hyväksyi energiaratkaisun yksimielisesti, myös valtuuston hyväksyntä on käytännössä varma.

Valtuusto tuskin enää varsinaista energiapakettia muuttaa, mutta käsittelyssä siihen voidaan liittää toivomusponsia esimerkiksi lisäselvityksistä.
Viite