Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pienin askelin

4.5.2007 5.53

Laura J. Rantanen

Perustulon tärkeimmät pykälät on kirjattu hallitusohjelmaan.

Lompakko ja 50 euron seteli. Hallituksen sosiaaliturvauudistuksen tavoitteet ovat lähes samat kuin vihreiden kehittelemässä perustulomallissa.
Rahaa kaikille. Hallituksen sosiaaliturvauudistuksen tavoitteet ovat lähes samat kuin vihreiden kehittelemässä perustulomallissa.

Hallitusohjelmassa kuljetaan kohti vihreiden perustulomallia, vaikka itse perustulo-sanaa ei kokoomuksen vaatimuksesta ohjelmasta löydykään.

Hallitus lupaa käynnistää sosiaaliturvauudistuksen, jonka tavoitteena on työn kannustavuuden parantaminen, köyhyyden vähentäminen ja riittävä perusturva kaikissa elämäntilanteissa.

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto mainitsee yhdeksi voitoksi asumistuen remontin. Nykyiseen asumistukijärjestelmään on piilotettu monta kannustinloukkua.

”Asumistukiremontin saaminen hallitusohjelmaan oli tärkeää vihreille, koska se on ollut yksi suurimmista sosiaaliturvan ongelmista. Nykyisellään asumistuki voi jopa estää työn vastaanottamisen”, hän sanoo.

Alanko-Kahiluoto istui hallitusneuvotteluissa perusturvan uudistusta miettineessä työryhmässä. Hänen mielestään sosiaaliturvan uudistusta koskevissa kirjauksissa on vähän konkreettisia asioita, mutta ne ovat vihreiden ideologian mukaisia.

”Hallitusohjelmassa taataan jokaiselle kaikissa tilanteissa riittävä sosiaaliturva. Siellä voisi myös lukea ’tietyissä tilanteissa’”, Alanko-Kahiluoto toteaa.


Perustulon ideologiaa ja perustulomalleja kartoittaa viime viikolla julkaistu Perustulo – kohti toimivaa perusturvaa -raportti. Pertti Honkasen, Osmo Soininvaaran ja Ville Ylikahrin laatima raportti on Vihreän Sivistysliiton vuosi sitten alkaneen tutkimushankkeen tulos.

Kansaneläkelaitoksen erikoistutkija Pertti Honkasen mukaan perustulo tekisi tulonsiirtojärjestelmästä kannustavamman, pienentäisi tuloeroja ja vähentäisi köyhyyttä.

Vihreät laati helmikuussa oman perustulomallinsa raportissa esitettyjen selvitysten pohjalta.

Puolueet olivat vaalien alla yksimielisiä siitä, että suomalainen perusturvajärjestelmä kaipaa uudistamista ja selkeyttämistä. Perustuloon siirtymistä ei vihreiden ulkopuolella kannatettu ratkaisuksi.


Vihreiden vaaliohjelmakin oli varovainen ja puhui ”askelista kohti perustuloa”.

Neljästä askeleesta – alle tuhannen euron kuukausitulojen verovapaus, sosiaaliturvajärjestelmän yhtenäistäminen ja perusturvan parannus, sosiaaliturvan ja työn yhdistämisen helpottaminen sekä yrittäjien ja apurahan varassa elävien sosiaaliturvan parantaminen – kolme viimeksi mainittua on tavalla tai toisella kirjattu hallitusohjelmaan.




Viite