Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kirkon suojaan

25.5.2007 5.57

Kaisa Kumpula

Kirkko laati seurakunnille ohjeet siitä, mitä tehdä kun maahanmuuttaja hakee turvaa hengenvaaraan vedoten.

Helsingin tuomiokirkon sisäänkäynti. Kirkko ei käännytä turvapaikanhakijoita oveltaan.
Herran haltuun. Kirkko ei käännytä turvapaikanhakijoita oveltaan.

Milloin turvaa tulisi antaa?

Turvapaikkaa tarjotaan, jos yksi seuraavista ehdoista täyttyy:

  • Hakijalla on perusteltu vainon pelko.
  • Hänen perhe-elämäänsä kohdistuu vakava uhka.
  • Hänen tähänastinen turvapaikkaprosessinsa ei ole ollut oikeudenmukainen.
  • Hänen turvapaikkahakemus-
    käsittelyynsä liittyvä tutkinta on ollut puutteellinen.

Lähde: Kirkko turvapaikkana -ohjeistus

Suomen kristillisille kirkoille on ensimmäistä kertaa laadittu ohjeet siitä, miten sen pitää toimia kun turvapaikanhakija hakee suojaa seurakunnasta. Ohjeet julkaisi Suomen ekumeeninen neuvosto.

”Kirjallinen ohjeisto tehtiin, koska turvapaikkaa hakevan kohtaaminen on vaativaa ja haasteellista. Turvaa hakeva on yleensä peloissaan ja hänen tilanteestaan voi olla vaikea ottaa selkoa”, sanoo kirkon maahanmuuttajatyön sihteeri Marja-Liisa Laihia.

Kirkosta on haettu turvaa kautta historian. Nykyään turvaa hakevat kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat, jotka pelkäävät turvallisuutensa tai jopa henkensä puolesta, jos heidät palautetaan kotimaahansa.

”Turvapaikkakäytännöt tuntuvat kiristyvän koko ajan, ja monet turvapaikkaa hakevat ovat ahtaalla. Halusimme ohjeistaa ja tarjota seurakunnille mahdollisuuden keskustella asiasta teoriassa jo ennen kuin tilanteita syntyy”, sanoo ohjeistusta laatimassa ollut ekumeenisen neuvoston projektisihteeri Sanna Ylä-Jussila.


Kirkko turvapaikkana
-ohjeissa neuvotaan käytännönläheisesti miten toimia tilanteessa, jossa turvaa pyydetään. Ohjeissa opastetaan esimerkiksi organisoimaan vapaaehtoisverkosto, joka huolehtii henkilön asumisesta ja käytännön tarpeista.

Jos seurakunta päättää auttaa turvaa hakevaa, on otettava yhteys poliisiin ja tiedotettava asiasta.

Suomessakin tiedetään tapauksia, joissa yksittäinen seurakuntalainen on auttanut kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta piiloutumaan viranomaisilta.

”Olemme halunneet selkeästi erottaa tämän käytännön ihmisten piilottelusta, johon liittyy kansalaistottelemattomuutta ja lain rikkomista”, Ylä-Jussila kertoo.

”Mitään ei tapahdu suljettujen ovien takana, vaan asiasta puhutaan avoimesti ja tilanne selvitetään uudestaan”, hän sanoo.

Suomessa turvan hakijoita on ollut vähän verrattuna muihin Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan, jossa maahanmuuttajiakin on enemmän.

Suomessa kirkko haluaa suhtautua jokaiseen turvan hakijaan vakavasti.

”Kirkko toimii lähimmäisen rakkauden perustalta. Ketään ei voi käännyttää kirkon ovelta, vaan pitää selvittää missä mennään ja minkälainen auttaminen olisi mielekästä”, Ylä-Jussila sanoo.

Kirkko turvapaikkana -seminaari Kirkkopäivillä 26.5. klo 15.30 Vanhalla Raatihuoneella Turussa.




Viite