Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Konttoreista kioskeiksi

21.6.2007 5.53

Jussi Karmala

Postipalvelut huononevat haja-asutusalueilla.

Postilaatikoita haja-asutusalueilla. Posti lakkautti toukokuussa 19 konttoria, vaikka yhtiö tuottaa voittoa.
Laatikkotavaraa. Posti lakkautti toukokuussa 19 konttoria, vaikka yhtiö tuottaa voittoa.

Postin palvelut ovat huonontuneet maaseudulla ja haja-asutusalueilla, sanoo Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n puheenjohtaja Esa Vilkuna.

”Jatkuva palvelujen nakertaminen pitäisi lopettaa. Maaseudulla postilaatikoita siirretään yhä kauemmas, postikonttoreita lakkautetaan ja jakelu heikentyy.”

Itella Oyj:n johtajan Matti Akonniemen mukaan postin palveluiden huononeminen on näennäistä.

”Aikoinaan posteista hävisivät pankkipalvelut ja nyt postikonttoreita muutetaan asiamiesposteiksi. Samalla sähköinen asiointi vähentää postin tarvetta. Näistä syntyy huononemisen vaikutelma, vaikka laatu onkin ennallaan.”


Postipalvelulakiin tehtiin toissa vuonna muutos, joka mahdollisti maakuntalehtien varhaisemman jakelun ja laski ykkösluokan kirjeiden laatustandardin 95 prosentista 85 prosenttiin. Eli kun aiemmin ykköskirjeet olivat 95 prosentin varmuudella perillä seuraavana päivänä, niin nyt sama varmuus on 85 prosenttia.

Uusi standardi on käytössä vain niillä alueilla, joilla on lehtien varhaisjakelua. Toistaiseksi ainoastaan Ilkka-lehti on ostanut Postilta varhaisjakelupalvelun Etelä-Pohjanmaalla. Valituksia ykköspostin hidastumisesta ei ole kantautunut Vilkunan tai Akonniemen korviin.

Vilkunan mielestä Posti on oudossa tilanteessa. Eduskunta määrää pitämään kiinni palvelutasosta, mutta valtio-omistaja käskee tehdä voittoa. Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Postin liikevoitto oli 45,9 miljoonaa euroa. Vilkuna ihmettelee, miksi tällaisessa tilanteessa suljetaan konttoreita.

Viimeksi toukokuussa 19 postikonttoria eri puolilla Suomea muutettiin kauppiaiden tai kioskinomistajien ylläpitämiksi asiamiesposteiksi.


Akonniemen mukaan
posti investoi hyvää tulostaan lajittelukeskuksiin ja tietojärjestelmiin.

”Haasteita on tulossa, sillä sähköinen asiointi vähentää kirjeliikennettä. Postin markkinat kilpailulle avaava EU-direktiivi on myös valmisteilla.”

Akonniemen mielestä postipalvelut paranevat asiamiesposteissa, sillä kaupoissa ja kioskeissa on mahdollista asioida myös viikonloppuisin.


Postin toimintaa valvoo viestintävirasto. Viraston apulaisjohtajan Merja Saaren mukaan ykköspostin kulkunopeus on viime vuosina pysynyt ennallaan eli 95 prosentissa. Asiamiesposteista löytyy kuitenkin kehitettävää.

”Asiamiespostien haitari on laaja. Joissakin kaikki hoidetaan viimeisen päälle, joissakin on huomattavaa parantamisen varaa. Ongelmia ovat esimerkiksi puutteet tuote- ja postilainsäädännön tuntemuksessa.”




Viite