Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Näkymätön uhka

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Ei vara venettä kaada. Ellei nauravien nakkien tolaan tule selkeyttä edes corgia sähköttämällä, on paras perustaa dieettinsä pelkkään kalanmaksaöljyyn.Juha Peurala

Ei vara venettä kaada. Ellei nauravien nakkien tolaan tule selkeyttä edes corgia sähköttämällä, on paras perustaa dieettinsä pelkkään kalanmaksaöljyyn.

15.2.2010

Eno

Varo salmonellaa, eheciä, yersiniaa ja listeriaa!

Nimimerkki ”Hanna” kysyy: Voiko ruoka olla pilaantunutta, vaikkei se siltä vaikuttaisikaan? Onko vaarallisia pöpöjä, jotka eivät haise tai näy?

Eno vastaa: Tässä menevät nyt pöpöt ja pilaantuminen sekaisin. Ruoka on pilaantunutta, kun se vaikuttaa aistinvaraisesti huonolta: se näyttää, haisee ja maistuu pahalta. Tietenkin on rajatapauksia, kuten edesmenneen Elvi-tätini kokkaukset.

Ruuasta voi tulla kipeäksi myös taudinaiheuttajabakteerien ansiosta. Nämä bakteerit eivät pilaa tuotetta näkyvästi. Taudin voi saada, vaikka kuvittelee syövänsä tuoretta ruokaa.

Miltei jokaisella raaka-aineella on omat tällaiset bakteerinsa, kuten siipikarjalla salmonella, naudanlihalla ehec ja sianlihalla yersinia.

Varsinainen riesa on listeria, jota on maitotuotteissa, lihassa, kalassa ja vihanneksissa. Se pystyy lisääntymään jääkaappilämpötiloissa ja korkeassa suolapitoisuudessakin. Sen aiheuttama listerioosi on vakava sairaus.

Onneksi bakteeritartunnat ovat melko harvinaisia. Kotimaisesta lihasta voi nauttia käytännössä ilman pelkoa salmonellasta.

Erityinen bakteeririski ovat tyhjiöpakatut kalat ja pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot. Syö ne mahdollisimman pian ostamisen jälkeen, ja valitse pakkaus, jossa viimeiseen myyntipäivään on paljon aikaa.

Jääkaapin lämpötila kannattaa pitää alle kuudessa asteessa, sillä bakteerit lisääntyvät sitä hitaammin, mitä viileämpi on säilytyslämpötila.

Pakastaminen ei tuhoa pöpöjä. Vain kuumennus yli 72 asteeseen on varma tappaja. Ja sittenkin tumpelo kokki voi aiheuttaa jälkitartunnan leikkaamalla paistin samalla veitsellä, jolla tovi sitten paloitteli raakaa lihaa.

Tästä voi tietenkin tulla sellainen olo, että mitään ei uskalla syödä. Paras ajatella positiivisesti: sitten ainakin laihtuu.

Miksi miehillä on nännit? Onko muiden lajien uroksilla nännit? –Tätäkin on tullut mietittyä

Eno vastaa: Ja miksi miehilläkin on aivot, vaikka ajattelu tuntuu hoituvan ihan hyvin elimillä, jotka sijaitsevat paljon alempana?

Miehissä ja naisissa on yksinkertaisesti enemmän yhteisiä kuin erottavia ominaisuuksia, ja nännit kuuluvat yhteisiin. Kurkunpääkin on molemmilla, mutta eri tavoin kehittynyt, sillä miehet puhuvat matalammalta. Samoin rinnat kehittyvät sukupuolilla eri tavoin.

Tieteellistä selitystä voi hakea alkiokehityksestä. Nännit kehittyvät alkiolle ennen kuin sillä on sukupuolta, siksi ne ovat molemmilla.

Miltei kaikilla nisäkäslajeilla tilanne on sama: myös uroksilla on nännit. Poikkeuksina ovat esimerkiksi rotat ja hiiret.

Evoluutio ei yleensä heitä elimiä hukkaan. Koska uroksen nänneistä ei ole haittaakaan, ne ovat pysyneet matkassa. Mutta ovatko miehen nännit turhat? Kehotan testaamaan erogeenisessa mielessä.





Viite