Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Natalia Baer

Levykaupassa.
Kulttuuria vai kaupankäyntiä? Muusikoiden liiton mielestä opetusministeriö pitää taiteilijan puolta. Mediateollisuuden mukaan työ- ja elinkeinoministeriö toisi musiikille uusia markkinoita. Natalia Baer

Kulttuuria vai kaupankäyntiä? Muusikoiden liiton mielestä opetusministeriö pitää taiteilijan puolta. Mediateollisuuden mukaan työ- ja elinkeinoministeriö toisi musiikille uusia markkinoita.

Tekijänoikeudet pois opetusministeriöstä ehkä jo lähikuukausina

31.8.2007 5.58

Jussi Karmala

Tekijänoikeudet ovat koko hallituskauden suurin kulttuuripoliittinen päätös, sanoo luovan työn tekijöiden ja yrittäjien Lyhty-projektin vetäjä Lauri Kaira.

Hallituksen virkamiestyöryhmä selvittää parhaillaan tekijänoikeusasioiden siirtoa opetusministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön. Siirto ministeriöstä toiseen voi tapahtua jo lähikuukausina.

”Selvitys valmistunee hallituksen käsittelyyn loka–marraskuussa”, arvioi selvitystyöryhmän vetäjä, alivaltiosihteeri Heikki Aaltonen.

Jos hallitus päättää siirtää tekijänoikeudet työ- ja elinkeinoministeriöön, asiassa voi tulla hoppu, koska siirron olisi loogista kulkea käsi kädessä uuden ministeriön perustamisen kanssa.

Mediateollisuus kannattaa tekijänoikeuksien siirtoa uuteen superministeriöön, työ- ja elinkeinoministeriöön, sillä alalla uskotaan ministeriönvaihdoksen luovan kulttuurille uusia markkinoita ulkomailla.

Tekijänoikeusjärjestöt ja kulttuuriala puolestaan vastustavat siirtoa. Ne uskovat, että teollisuus pyrkii vain saamaan tekijöiden työn tulokset käyttöönsä halvemmalla.

”Kulttuurialaa suojaavien lakien valmistelu hoituu parhaiten kulttuurialan ministeriössä. Ministeriön vaihdos ei toisi lisäarvoa”, Kaira sanoo.

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton toimitusjohtaja Reijo Svento puolustaa ministeriön vaihdosta.

”Tekijälle tietenkin se, mikä tekijälle kuuluu, mutta nykymaailmassa tekijänoikeuksien painopiste siirtyy kulttuuripolitiikasta teollisuuspolitiikkaan. Olisi fiksua, että tekijänoikeudet käsiteltäisiin työ- ja elinkeinoministeriössä niin kuin muutkin immateriaalioikeudet.”


Poliittisesti tekijänoikeusasia
on levällään. Kaikista hallituspuolueista löytyy ministeriövaihdoksen kannattajia ja sen vastustajia. Keskustassa Mikko Alatalo vastustaa vaihdosta, mutta puolueen johto ei ota kantaa ennen selvityksen valmistumista.

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen lupasi ennen vaaleja, että oikeudet säilyvät opetusministeriössä, mutta puolue pyörsi kantansa vaalien jälkeen.

Rkp antoi ennen vaaleja ymmärtää, että tekijänoikeudet kuuluvat opetusministeriöön. Vihreissä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki ja puheenjohtaja, työministeri Tarja Cronberg kannattavat tekijänoikeuksien säilyttämistä opetusministeriössä. Kansanedustaja Jyrki Kasvi puolestaan haluaisi ne oikeusministeriöön.

”Oikeusministeriö valvoisi parhaiten kuluttajien oikeuksia”, Kasvi perustelee.

Lauri Kairan mukaan poliittinen hajaannus on ymmärrettävää, sillä ministeriön siirtoaloite ei lähtenyt puolueilta, vaan mediateollisuuden lobbauksesta.

”On poikkeuksellista, että niin suurta asiaa kuin ministeriönvaihdosta ajetaan politiikan ulkopuolelta.”


Tekijänoikeusasioissa pohditaan hallinnointiministeriön vaihdon lisäksi koko lain uudistusta. Vihreiden oikeusministerin Tuija Braxin mielestä laki on vaikeaselkoinen. Hän kaipaa selvyyttä esimerkiksi työsuhteessa syntyvien teosten tekijänoikeuksiin.

Mediateollisuus toivoo lakiin kirjausta siitä, että työsuhteessa syntyvien tuotteiden tekijänoikeudet menevät automaattisesti työnantajalle. Sisällöntuottajat haluavat, että niistä neuvotellaan aina erikseen.

Kiista tekijänoikeuksista viivytti esimerkiksi mobiilitelevisiolähetysten aloittamista viime keväänä. Tekijät vaativat lisäkorvausta siitä, että ohjelmia lähetetään uudessa mediassa. Tekijät ja teollisuus pääsivät kuitenkin asiasta sopuun neuvottelemalla. Myös opetusministeriön tuore selvitys mobiilitelevisiosta korostaa paikallista sopimista.


Lisää aiheesta:



Viite