Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Natalia Baer

Hissiä huoltamassa.
Jotain pielessä. Eduskunta korjaa hallituksen budjettiesityksistä samat kohdat vuodesta toiseen. Natalia Baer

Jotain pielessä. Eduskunta korjaa hallituksen budjettiesityksistä samat kohdat vuodesta toiseen.

Samat budjettiasiat eduskunnan pöydälle vuodesta toiseen

14.9.2007 0.00

Jussi Karmala

Parlamentaarista kiusantekoa, luonnehtii eduskunnan uuden tarkastusvaliokunnan demaripuheenjohtaja Matti Ahde hallituksen ja eduskunnan välejä budjettiasioissa.

”Hallitukset laskevat samojen asioiden määrärahoja joka vuosi, ja eduskunta joutuu aina korjaamaan rahoituksen kohdilleen”, Ahde sanoo.

Ahteen mukaan tyypillinen esimerkki ovat lasten psykiatrisen hoidon määrärahat. Hallitus on yrittänyt poistaa niitä monta vuotta ja eduskunta on aina palauttanut ne. Rahoille on tarvetta, koska lasten psyykkinen pahoinvointi lisääntyy koko ajan.

Muita budjettien ikuisuusaiheita ovat esimerkiksi teiden, ratojen ja kansalaisjärjestöjen määrärahat.


Tänä syksynä aloittaa työnsä eduskunnan tarkastusvaliokunta, jonka yksi tehtävä on valvoa, että hallitus noudattaa eduskunnan päätöksiä. Ahde uskoo, että tarkastusvaliokunta voi vähentää budjetin ikuisuusaiheiden kiertoa.

”Valiokunta seuraa tätä budjettiasiaa tarkasti, ja eduskunnan päätöksille annetaan nykyistä suurempi merkitys.”

Kansanedustajana 20 vuotta työskennellyt vihreiden Erkki Pulliainen on nähnyt ikuisuusaiheiden kierron monella vaalikaudella. Hänen mukaansa eduskunta korjailee budjettia erityisen halukkaasti, kun valtiolla menee taloudellisesti hyvin.

”Tänä vuonna liikkumavaraa on paljon, koska valtio valtio aikoo lyhentää kahdella miljardilla eurolla velkojaan.”

Erityisesti oppositiopuolueet löytäisivät kahdelle miljardille paljon muutakin käyttöä. Eduskunnan istuntokausi alkoi kuluneella viikolla ja torstaina käytiin budjetin ensimmäinen lähetekeskustelu.


Vihreiden Anni Sinnemäki arvelee, että hallitukset yrittävät budjettileikkauksilla ohjata eduskunnan mielenkiintoa haluamiinsa asioihin.

”Jos on tehty asioita, joihin kiinnitetään huomiota, muut asiat ehkä saavat vähemmän huomiota.”

Ministeri voi vähentää rahoja esimerkiksi kansalaisjärjestöiltä, jos hän tietää asian herättävän kohua. Samalla ministeriön toimintamäärärahojen korotus voi jäädä vaille huomiota.

Budjettikikkailussa on Ahteen mielestä kyse hiekkalaatikkoleikistä.

”Valtiovarainministeriö uskoo aina tekevänsä parhaan budjetin ja loukkaantuu siitä, kun eduskunta muuttaa sitä. Seuraavana vuonna valtiovarainministeriö kostaa eduskunnalle tarjoamalla budjetissa täsmälleen samoja leikkauksia, jotka eduskunta edellisvuonna peruutti.”

Sinnemäen mukaan samojen asioiden korjaaminen budjetissa vuodesta toiseen on kannanotto sen puolesta, että asia pitää hoitaa kuntoon. Hänestä hallituksen pitää jatkossa kuunnella eduskuntaa nykyistä tarkemmin.


Lisää aiheesta:



Viite