Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Saako 35 sentillä hyvää kouluruokaa?

21.9.2007 0.00

Sini Alén

Vihreässä Langassa (VL 7.9.) oli uutinen koulujen välipaloista. Vielä parempi olisi kirjoittaa koulu- ja päiväkotiruuasta.

Koulu- ja päiväkotiruuan laatu on kymmenen vuoden aikana heikentynyt selvästi Vantaalla, ja uskoisin, että samoin on myös naapurikunnissa. Ruoka on kilpailutettu ja sen hankinnassa harjoitetaan erittäin tiukkaa taloutta.

Joissakin kouluissa ja päiväkodeissa ruuan maku on erinomaisella ammattitaidolla pystytty pitämään hyvänä – eikä eroa ole niinkään siinä, ovatko kokit kaupungin vai yksityisen palkkalistoilla, vaan kunkin keittiön ammattitaidossa. Mutta koska rahat ovat vähissä, raaka-aineet ostetaan sieltä mistä halvimmalla saadaan. Laadusta ei ole niin väliä.

Koulu- ja päiväkotiruuassa lasketaan kyllä kalorit, vitamiinit ja proteiinit. Mutta sillä ei ole paljon merkitystä, miten ravinto on tuotettu.


Oma lapseni on Vantaan steinerkoulussa suurelta osin sillä perusteella, että siellä saa luomu- ja lähiruokaa. Oppilaat jopa pääsevät puutarhaopetukseen ja sadonkorjuuseen oman koulun pelloille.

Pelkästään Vantaalla kymmenettuhannet lapset syövät päivittäin koulu- ja päiväkotiruokaa. Useimmiten ruoka on hyvää siellä, missä se on valmistettu. Mutta suurin osa lapsista syö keskuskeittiöistä kuljetettua ruokaa, joka usein on seissyt valmistuslaatikoissa tunninkin ennen tarjoilua. Se on siis tehty hyvin nopeasti hauduttamatta.

Annokseen saa käyttää 60–70 senttiä päivä – ja tästä summasta noin puolet kuluu henkilökunnan palkkoihin! Kuka kykenee valmistamaan lapselleen laadukasta ja monipuolista ruokaa riittävästi 35 sentillä?


Lasten saama
ravinto on mielestäni yhtä tärkeä tekijä heidän tulevaisuuttaan ajatellen kuin kasvatus. Minua pelottaa, että kohta kun liha on geenimanipuloitua, kaikki Suomen lapset syövät sitä.

Mielestäni ei myöskään ole oikein, että kouluissa tarjotaan parikin kertaa viikossa broileria, vaikka tiedetään, miten broilereita kasvatetaan.

Kouluissa pitäisi käyttää myös reilun kaupan tuotteita.




Viite