Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

WPD AG

Tuulimyllyn päällä.
Tuuli. Uudet suuret tuulivoimalat hyödyntävät sadan metrin korkeudessa liikkuvia ilmavirtoja. WPD AG

Tuuli. Uudet suuret tuulivoimalat hyödyntävät sadan metrin korkeudessa liikkuvia ilmavirtoja.

Tuuliatlas jäi ilman rahoitusta

12.10.2007 0.00

Lena Björklund

Mikä on tuuliatlas?

Tiedot Suomen tuuliolosuhteista kerätään tuuliatlakseen. Atlaksen avulla voidaan laskea, paljonko energiaa tuulesta voi tuottaa ja minne uudet tuulivoimalat parhaiten sopivat.

Suomen tuuliolosuhteita kartoittava tuuliatlas ei ole saanut budjettirahaa, vaikka se on kirjattu hallitusohjelmaan. Hallitusohjelman mukaan uuden tuuliatlaksen pitäisi olla valmis 2009. Lupaus on käytännössä jo rikottu. Kauppa- ja teollisuusministeriössä on toimittu niin hitaasti ja epämääräisesti, ettei atlaksen rahoitusta voitu käsitellä budjettiriihessä. Pääosa rahoituksesta tarvitaan laitehankintojen vuoksi jo ensi vuonna.

”Kauppa- ja teollisuusministeriön saamattomuudesta johtuen, joko tietoisesta tai muka tärkeimpien asioiden vuoksi johtuvasta saamattomuudesta, suunnitelmaa ei tehty ajoissa. Siksi ei sille saatu rahoitustakaan. Asia on mokattu”, sanoo Suomen tuulivoimayhdistyksen puheenjohtaja Jari Ihonen.

Kauppa- ja teollisuusministeriön energiaosaston neuvotteleva virkamies Erkki Eskola selittää ongelmia väärinkäsityksillä siitä, paljonko lisärahoitusta atlaksen tekoon tarvitaan.

”Nyt keskustellaan siitä, onnistuuko rahoituksen saaminen ensi vuoden budjettiin”, Eskola sanoo. Hänestä asia on hallituksen yksimielisyyden ja eduskunnan budjettikäsittelyn varassa. Eskola ei tarkoita, että ensi vuoden budjettiin voisi vielä saada työnnetyksi atlaksen kokonaisbudjetin verran rahaa, 1,75 miljoonaa euroa. Hänestä riittää, että hanke saadaan alkuun.


Euroopan johtaviin tuulivoimatoimijoihin kuuluva Wpd kertoi viime viikolla suunnittelevansa noin 20 megawatin tuulipuistoa Hankoniemelle. Yhtiö kustantaa itse mittaukset, jotka rakennettavien voimaloiden vuoksi on välttämätöntä tehdä.

”Emme voi odottaa sitä, eteneekö tuuliatlashanke vai ei”, Wpd Finlandin toimitusjohtaja Esa Holttinen sanoo. Hän arvioi, että kartoitus maksaa yhtiölle noin 100 000 euroa.

Nykyinen tuuliatlas on vuodelta 1991, ja sen mittaukset on tehty nykytarpeisiin nähden aivan liian matalalla eikä mittauspaikkoja ole valittu tuulivoimaloita ajatellen. Tuulivoimayhdistys ja teknologiateollisuus ovat ajaneet uuden tuuliatlaksen tekemistä vuosia. Yhdistyksen mukaan atlas on tehokkain tapa edistää tuulivoimaa.




Viite