Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maailman kirjat sekaisin

19.10.2007 0.00

Elina Grundström

Elina Grundström

Kun kirjailija saa kerran aikaiseksi bestsellerin, hän ei hevin luovu linjastaan. Nyt maailman kirjat ovat sekaisin. Ilmastonmuutos, energiapula ja niiden aiheuttamat konfliktit ovat saaneet useat bestseller-tietokirjailijat vaihtamaan levyä. Kevyt kulttuurikritiikki väistyy kriisitietoisen reportaasikirjallisuuden tieltä.

Tunnetuin kelkankääntäjä on kanadalainen toimittaja Naomi Klein. Hän tuli tunnetuksi vuonna 2000 ilmestyneellä kirjallaan No Logo, joka kritisoi Niken ja muiden brändien työntekijöiden työoloja Aasiassa. Kleinin uusi kirja The Shock Doctrine ei enää meuhkaa merkkitavaroista, vaan käsittelee öljykriisin ja ilmastokatastrofin tuottamaa uutta maailmanjärjestystä.

Samoilla linjoilla on Thomas Friedman, joka julkaisi vain kaksi vuotta sitten kirjan Litistynyt maailma, joka väittää että globalisaatio on lisännyt tasa-arvoisuutta. Kirja ei ole edes pudonnut bestseller-listoilta, kun Friedman jo kertoo kirjoittavansa teosta, joka kertoo paljon rankemmasta maailmasta: öljyn loppumisesta ja sen tuottamista globaaleista kriiseistä. Lopun ajan – tai vähintäänkin aika rankan ajan – merkkejä on myös se, että kirjallisuudessa käydään uudenlaista keskustelua siitä, onko Jumala olemassa ja voiko uskonto auttaa ehkäisemään ilmastokatastrofin.

Maailman kirjat pohtivat tulevaisuutta, mutta miten on Suomessa? Ensi viikolla alkavilla Helsingin kirjamessuilla esitellään jälleen kerran ennätysmäärä uusia suomenkielisiä tietokirjoja. Noin 2 000 uutta nimikettä vuodessa on iso määrä pienelle kielialueelle. Kustantajien listojen perusteella tulossa on paljon viihdettä, keittokirjoja ja muistelmia. Kotimaista yhteiskunnallista tietokirjallisuutta listoilla on tuskin lainkaan. Joko olisi aika suunnata suomalaisten säätiöiden ja kopioston tukea tulevaisuuden ajattelemiseen?




Viite