Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Europuolueille vaalirahaa korruption kitkemiseksi

14.12.2007 0.00

Jussi Karmala

Euroopan unioni myöntää europarlamentin poliittisille ryhmille ensi vuoden alusta yhteensä 10 miljoonaa euroa vuosittaista puoluetukea, jota ne saavat nyt ensimmäistä kertaa käyttää myös vaalimainontaan eurovaaleissa. Vaalirahaa ei tihku kansallisille puolueille, vaan se menee ainoastaan parlamentin poliittisille ryhmille, eli europuolueille.

Uudistuksella unioni haluaa lisätä parlamentarismia, markkinoida eurovaaleja ja vähentää vaalirahoituksen epäselvyyksiä.

Europuoluetukiuudistuksen esittelijä, saksalainen sosialistien europarlamentaarikko Jo Leinen uskoo, että julkinen puoluetuki lisää eurovaalirahoituksen läpinäkyvyyttä.

”Uudistuksella tiukennetaan yksityisen vaalirahan vastaanottamisen ehtoja. Pystymme valvomaan tarkemmin, mistä raha tulee europuolueille ja minne se menee. Puolueet käyttävät veronmaksajien rahoja, ja yksityiset lahjoitukset jäävät helposti vähän hämärälle alueelle”, Leinen sanoi Theparliament.com-nettilehdessä.

Europuolueiden vaalirahoitusvalvonnan kiristyminen voi luoda paineita myös kansallisten puolueiden vaalirahavalvonnan uudistuksiin unionin jäsenmaissa. Epäselvä yksityinen vaalirahoitus ravistelee parhaillaan esimerkiksi Britannian pääministerin Gordon Brownin asemaa. Suomi puolestaan sai äskettäin Euroopan neuvostolta moitteita vaali- ja puoluerahoituksen kehnosta valvonnasta.


Unioni nostaa europuoluetukea myös siksi, että se haluaa korostaa europuolueita kansallisten puolueiden kustannuksella.

”Eurovaalit pitää käydä Euroopan poliittisten ideologioiden eikä kansallisten puolueiden kesken. Joskus esimerkiksi kansalliset oppositiopuolueet pyrkivät vain rankaisemaan maansa hallitusta eurovaaleissa, jolloin EU-asiat jäävät täysin pimentoon”, Euroopan vihreiden pääsihteeri Juan Behrend sanoo.

Europuolueet tekevät seuraaviin vaaleihin omat kampanjansa, mutta ne eivät saa rahoittaa kansallisten puolueiden vaalitaistoa eivätkä liputtaa kenenkään ehdokkaan puolesta.

Behrendin mukaan on kuitenkin mahdollista, että tulevaisuudessa europuolueet asettavat vaaleissa omat yleiseurooppalaiset kärkiehdokkaansa, jotka kisaavat parlamentin ja komission puheenjohtajien paikoista.

Europuolueiden mukaantulo kansalliseen vaalimainontaan voi aiheuttaa myös sotkua. Esimerkiksi Belgiassa puolueiden kampanjarahoille on määritelty enimmäismäärä, ja europuolueen mainonnan voidaan katsoa tukevan kansallisen puolueen kampanjaa, jolloin kansallisen puolueen sallittu vaalirahoitus pienenee.


Lisäksi EU myöntää europuolueille nyt ensimmäistä kertaa 7 miljoonaa euroa poliittisten säätiöiden perustamiseen. Esimerkiksi Euroopan vihreiden Green European Institute -säätiö aikoo keskittyä unionin naapuruuspolitiikan ja idänsuhteiden tutkimukseen, perussopimusuudistukseen ja vihreiden aktiivien kouluttamiseen sekä vihreiden hallituskokemusten vaihtoon.




Viite