Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Energiapolitiikka pysyy Taisto Turusen käsissä

21.12.2007 0.00

Laura J. Rantanen

Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston johtaja Taisto Turunen

Uuden työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston johtoon nostettiin viime viikolla lähellä eläkeikää oleva mies, jonka mielestä uusiutuvan energian osuutta Suomessa on vaikea lisätä ja energiankulutusta lähes mahdotonta vähentää. 62-vuotias kauppa- ja teollisuusministeriön energiaosaston päällikkö Taisto Turunen on tottunut vallankäyttäjä Suomen energiapolitiikassa. Hän on johtanut energiaosastoa 24 vuotta ja työskennellyt ministeriössä vuodesta 1974. Sitä ennen hän oli Shellin palkkalistoilla.

Turunen on ollut mukana lukuisten energia- ja ilmastopoliittisten strategioiden ja selontekojen valmistelussa. Hän toimii myös ilmastopoliittisen ministerityöryhmän asiantuntijana, eri ministeriöiden virkamiehistä koostuvan Kioto-yhdysverkon puheenjohtajana ja istuu useiden suomalaisten säätiöiden ja yhtiöiden hallituksissa.

Toimenkuva uudessa superministeriössä ei muutu: Suomen energiapolitiikan narut pysyvät miehen käsissä.


Turusen työhuoneessa
Helsingin Aleksanterinkadulla on hämärää. Mies istuu keskellä sohvaa ja pohtii omaa valtaansa. Hänen mukaansa sitä ei ole niin paljon kuin ennen.

”Suurin osa energia-asioista neuvotellaan ja päätetään nykyään Brysselissä.”

Juuri nyt käydään kiivaita neuvotteluja uusiutuvien energialähteiden tavoiteprosenteista. EU:n tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian osuus 20 prosenttiin energiankulutuksesta 2020 mennessä. Komission esitys maakohtaisesta taakanjaosta tulee 23. tammikuuta.

”Paitsi jos ne ottavat taas aikalisän. Meille siitä kerrotaan vasta viime tipassa, kuten viimeksi”, Turunen tokaisee.

Taakanjakoesityksen piti ensimmäisen kerran tulla joulukuun alussa.


Jos komission
ilmoittamat perusteet taakanjaolle pitävät, Suomen on nostettava uusiutuvien osuuttaan nykyisestä 28 prosentista yli 40 prosenttiin. Suomen neuvottelijoiden mielestä tämä on epäreilua.

Neuvottelijat ovat Taisto Turusen johdolla yrittäneet vaikuttaa EU:hun, jotta prosentti ei kasvaisi niin isoksi. Komissio on saanut kuulla luentoja siitä, että Suomessa uusiutuvien käyttöä on mahdotonta lisätä, koska niitä käytetään jo niin paljon.

Monien asiantuntijoiden mukaan 40 prosenttia ei ole Suomelle ongelma, jos energian kokonaiskulutusta vähennetään ja panostetaan energiatehokkuuteen. Tavoitteessa on kyse suhdeluvusta.

Vaikka uusiutuvien osuuden merkittävä lisääminen on Turusen mielestä vaikeaa, energiankulutuksen vähentäminen on hänestä vielä vaikeampaa. Hänen mukaansa siihen tarvittavat temput eivät ole yhtä tehokkaita kuin ne, joilla edistetään uusiutuvia energialähteitä.

”Seuraavan 12 vuoden aikana energiankulutusta pitäisi saada vähennettyä kolmasosa, jopa puolet, jotta vaikutus olisi sama.”

Turusen mukaan energiankulutus kasvaa Suomessa ainakin 2020 asti.Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.