Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kehy-politiikka vihertyi, rahat hupenivat

5.9.2014 12.20

Vihreä Lanka

Ministerisalkkujen suhteen vihreiden päätavoite hallitusneuvotteluissa oli ympäristöministerin salkku. Puolueella ei kuitenkaan ollut mitään kehitysministerin salkkua vastaan, päinvastoin.

Vihreät kehitysministerit, Heidi Hautala ja Pekka Haavisto, saavat kiitosta kehitysyhteistyöjärjestöiltä siitä, että kehityspolitiikka on vihertynyt – ja lähestynyt samalla monessa suhteessa järjestöjen omia linjauksia viime vaalikaudella salkkua heilutelleen Paavo Väyrysen (kesk) kauden jälkeen.

Kiitosta vihreiden politiikka saa muun muassa siitä, että molemmat kehitysministerit ovat nostaneet esille globaaleja verokysymyksiä. Lisäksi yhtiöille, joissa valtio on enemmistöomistajana, on asetettu velvollisuus raportoida maakohtainen verojalanjälkensä. Yritysvastuu mainittiin tällä vaalikaudella ensi kertaa hallituksen kehityspoliittisessa ohjelmassa.

Ilmastolaki on paitsi ilmastopolitiikkaa myös kehityspolitiikkaa, sillä ilmastonmuutoksesta kärsivät eniten maailman köyhimmät. Vihreiden ministerit saavat kiitosta myös kehy-politiikan ohjaamisesta ihmisoikeusperustaiseksi, eli että myös kaikkein köyhimpien ja syrjityimpien ihmisten ihmisoikeuksien edistäminen otetaan huomioon politiikan suunnittelussa ja toteutuksessa. Kuluneella vaalikaudella kansalaisjärjestöjä on kuultu aiempaa aktiivisemmin sekä Suomessa että kohdemaissa.

Pyyhkeitä vihreille tulee siitä, ettei puolue onnistunut puolustamaan kehyrahoja merkittäviltä leikkauksilta. Järjestöjen laskujen mukaan määrärahoja on hallituskaudella leikattu noin 373 miljoonaa euroa. Se tekee myönteisten linjausten käytännön toteuttamisesta vaikeaa.

Leikkausten vuoksi Suomi ei täytä kansainvälistä sitoumustaan ja tavoitettaan kehy-rahojen 0,7 prosentin osuudesta bruttokansantuotteesta. Päästökauppatulojen ohjaaminen kehy-hankkeiden rahoitukseen paikkaa hallituksen tekemiä leikkauksia vain osittain. Lisäksi Suomi ottaa kansainväliseen ilmastorahoitukseen käyttämänsä rahat edelleen kehy-budjetistaan, vaikka kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa on sovittu, että ilmastorahojen pitäisi olla ”uutta” rahaa.




Viite