Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Näin kansanedustajaa lobataan

27.3.2017 15.04

Emmi Skytén

Vihreän Langan haastattelemien kansanedustajien mukaan lobbaaminen on nykyään kiivaampaa kuin ennen.

Paavo Arhinmäki (vas) kertoo, että nykyään monet tahot haluavat välittää asiansa viestintätoimistoiden kautta sen sijaan, että ne tapaisivat päättäjän suoraan itse.

"En halua tavata minkään lobbaustoimiston väkeä. Jos joku on kiinnostunut tapaamaan, haluan sopia suoraan heidän kanssaan ja tavata nämä ihmiset suoraan", Arhinmäki sanoo.

Tarja Filatov (sd) on huomannut, että nykyään eri tahojen edustajat haluavat tulla tapaamaan henkilökohtaisesti, kun taas ennen edunvalvontaa hoidettiin järjestämällä erilaisia tilaisuuksia.

"Lobbaus on paljon aktiivisempaa."

Filatov on huolissaan ilmiöstä, jossa poliittiset avustajat siirtyvät lobbausorganisaatioiden palvelukseen, ja toimivat samaan aikaan aktiiveina puolueiden taustajoukoissa.

"Siinä ei aina tiedä, mistä näkemykset kumpuavat: toimeksiannosta vai omasta aidosta poliittisesta ajattelusta."

Sekä suomalaisessa politiikassa että europarlamentissa toiminut Satu Hassi (vihr) sanoo, ettei lobbaus ole kansanedustajalle yhtä näkyvää kuin se on mepille.

"Suomessa asiat ovat jo melko pitkälle päätettyjä siinä vaiheessa, kun hallituksen esitys tulee eduskuntaan. Eduskunnassa hallituksen esityksiin tulee lähinnä hienosäätöä."

Suomessa lobataan erityisesti lakeja valmistelevia virkamiehiä.

Hassi huomasi ministeriaikoinaan, että joillakin johtavilla virkamiehillä oli läheiset suhteet elinkeinoelämän järjestöihin.

"En nyt sano, että virkamiehet tanssivat heidän pillinsä mukaan, mutta kyllä se näkyi monesta asiasta, että EK:lla oli suuri valta valmisteluun."

satu hassi  lobbaus 




Viite