Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Strategi

Lempipaikka. Teininä Emma Kari hengaili Kruunuvuorenrannan hylätyissä puuhuviloissa.  Nyt hän käy täällä omien lastensa kanssa.

Lempipaikka. Teininä Emma Kari hengaili Kruunuvuorenrannan hylätyissä puuhuviloissa.  Nyt hän käy täällä omien lastensa kanssa.

14.12.2015 11.46

Annakaisa Suni

Vanha metsä alkaa bussi 88:n päätepysäkin takaa. Metsän keskellä on pieni lampi, toisella reunalla kalliot viettävät mereen. Vastarannalla avautuu Helsingin siluetti.

Vihreä kansanedustaja ja kaupunkipoliitikko Emma Kari valitsi haastattelupaikaksi Helsingin Kruunuvuorenrannan, koska täällä hänen on hyvä olla.
Kruunuvuorenrantaan hän tulee aina, kun ”on vähänkään aikaa olla rauhassa ja hengittää”.

Espoossa kasvanut Kari hengaili jo teininä kavereidensa kanssa alueen hylätyissä puuhuviloissa. Nykyään hän käy täällä lastensa, miehensä ja ystäviensä kanssa.

”Katsokaa, miten ihana”, hän sanoo kurkistaessaan pystyyn lahoavan, spreijattujen tekstien kirjoman huvilan sisään.

Lammen rannalla Kari laskee reppunsa kosteaan maahan – hän kertoo poimineensa sen kahdesti suostakin – ja muistelee viime talven päivää, jolloin hän istui hyvien ystävien kanssa lammen jäällä ja vain kuunteli luontoa.

Karin nettisivujen, puheiden ja avoimen Facebook-seinän perusteella hänestä saa tällaisen kuvan:

Kokoomusisän ja hippiäidin lapsi, joka perusti viisivuotiaana sairaalan madoille. Aktivisti, joka ei ole koskaan sietänyt ihmisten eriarvoista kohtelua tai luonnon tuhoamista. Rento ja rakastava äiti, joka viittaa poliittisissa puheissa lapsiinsa ja järjestää ihastuttavia viikonloppubrunsseja yhtä maailmanparannushenkisille ystävilleen.

Toisaalta Karia kuvataan taustakeskusteluissa loistavaksi strategiksi ja neuvottelijaksi. Hän on yksi vihreiden todellisista vaikuttajista, puheenjohtaja Ville Nii­nistön oikea käsi. Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana Helsingissä hän oli aikaansaava ja käytännönläheinen.

Nämä roolit eivät sulje toisiaan pois, vaan vahvistavat toisiaan. Karin poliittiset tavoitteet perustuvat hänen arvoilleen. Ja hän tietää, miten tavoitteet saa läpi.

”Itse en ehkä ole oikea ihminen sitä arvioimaan”, Kari sanoo kehuista.

Hän suostuu antamaan vinkkejä siitä, miten tullaan hyväksi neuvottelijaksi:

1. Puhu ihmisten kanssa. ”Politiikassa on hirveän paljon kyse siitä, että tulee toimeen ihmisten kanssa. Se auttaa, että pitää erilaisista ihmisistä ja tykkää jutella heidän kanssaan.”

2. Älä oleta. ”Ei pidä päättää etukäteen, mitä mieltä joku on. Sellaista poliitikkoa ei ole, jonka kanssa en olisi lounaalla jotain yhteistä löytänyt. Jos puolue on valmis tukemaan vihreiden tavoitteita, ei ole väliä, onko se vasemmistoliitto, perussuomalaiset tai kokoomus. Esimerkiksi eläinsuojeluasioissa toimin perussuomalaisten Kike Elomaan kanssa.”

3. Opi ajoitus. ”Olen oppinut tunnistamaan paikat, milloin mikäkin asia voi mennä eteenpäin. Kun on oikeassa paikassa hereillä, voi tapahtua todella isoja muutoksia. Esimerkiksi Helsingin energiapäätöksessä oli kyse siitä.”

4. Pidä kiinni arvoista. ”Tärkeimmistä asioista ei anneta koskaan periksi. Helsingin budjettineuvotteluissa oli selvää, että emme suostu siihen, että päivähoitoa tai peruskoulua heikennetään. Kerromme linjastamme avoimesti sekä muille puolueille että äänestäjille.”


Kari puolustaa köyhiä lapsia, paperittomia maahanmuuttajia, metsiä ja kaloja, joista hän on kirjoittanut tietokirjankin. Hänen ei ole vaikea tietää, mitä mieltä asioista pitäisi olla.

”Todella monessa asiassa vihreä näkökulma ja mun näkökulma ovat selviä. Tavoite on selvä, mutta parhaita keinoja pitää kysyä asiantuntijoilta.”

Oletko koskaan muuttanut mieltäsi?

"Varmasti olen, monestakin asiasta. Mutta ydin ei ole muuttunut missään vaiheessa.”

Kari on puolustanut samoja arvoja lukion ylioppilaskunnan puheenjohtajana, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa, Vihreissä nuorissa ja opiskelijoissa, ministerin erityisavustajana, Helsingin varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtajana ja eduskunnan suuren valiokunnan jäsenenä.

Hän on kokenut poliitikko, joka osaa olla näyttämättä poliitikolta.

Arvot ovat entisestään selkiytyneet perusporvarihallituksen aikana.

”Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat nousseet kaiken keskiöön. Suomessa tehdään politiikkaa, jossa lisätään köyhien lapsiperheiden määrää, kasvatetaan ihmisten välisiä tuloeroja ja lisätään yleensäkin eriarvoisuutta. Eduskunnassa keskustellaan tosi fundamentaaleista asioista”, Kari sanoo.

Hän haluaa vastustaa lasten luokkayhteiskuntaa ja puolustaa naisten asemaa ja ihmisten välistä tasa-arvoa sukupuolesta, iästä, ihonväristä ja perhetaustasta riippumatta.

”Tasa-arvokysymyksissä ei mielestäni voi joustaa. Minun on hirveän vaikea hyväksyä päätöksiä, jotka heikentävät naisten tai köyhien lapsiperheiden asemaa.”

Vihreät on hänen mukaansa nyt juuri oikeassa paikassa.

”Meistä on tullut selkeä ääni kaikkien niiden puolesta, joiden ääni ei kuulu. Meille on yhtä luontevaa puolustaa metsiä, ihmisiä jotka pakenevat henkensä edestä Syyrian sotaa ja pienipalkkaisia naisia, jotka pelkäävät toimeentulonsa puolesta.”

Karia pidetään yhtenä vahvimmista ehdokkaista vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi. Hän väittää, ettei mieti asiaa lainkaan.

”Olennaista on, että tuemme toisiamme ja teemme yhteistä projektia.”


Rannassa kuuluu paalutuskoneen nakutus, kun uutta asuinaluetta rakennetaan. Sen viereen on tarkoitus rakentaa silta, joka yhdistää Laajasalon Kalasatamaan ja keskustaan. Siltaa ei tehdä autoille, vaan joukkoliikenteelle ja pyöräilijöille.

Kruunuvuorenranta on paitsi poliitikon ihana pakopaikka, myös näyteikkuna siihen, mitä Kari ja muut poliitikot Helsingissä ovat saaneet aikaiseksi.

Pyynnöstä Kari luettelee vihreiden ajamia asioita, jotka ovat edenneet tällä valtuustokaudella.

Poliitikot ovat ottaneet kaupungin investoinnit tiukempaan ohjaukseensa ja päättäneet, että uusissa hankkeissa suositaan aina joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä. Uudessa yleiskaavassa kaupunkia tiivistetään ja rakennetaan joukkoliikenteen varaan hävittämättä paljoa viheralueita.

Energiapolitiikassa Helsinki on päättänyt luopua kivihiilestä ja panostaa hajautettuun energiantuotantoon. Vastarannalla näkyvä hiilikasa jää historiaan viimeistään vuonna 2024.

Kaupungin johtamisjärjestelmäkin on menossa vihreiden ajamaan suuntaan, kohti poliittisesti valittuja pormestareita.


Karilla ei tunnu olevan kiire pois Kruunuvuorenrannan vihreästä unelmasta. Eduskunnassa ryhmäkokous on jo alkanut, mutta Kari seisoo polulla ja seuraa hätääntyneen palokärjen pyrähtelyä.

Kännykkä alkaa täyttyä viesteistä. Se on aina äänettömällä, sillä häiriköt soittelevat Karille jatkuvasti. Sen hän on maininnut aiemmin ohimennen, kuin osana työnkuvaa.

Kari pohtii, esittääkö hän vihreiden kysymyksen neljältä alkavalla eduskunnan kyselytunnilla. Jos ei, hän ehtii hakea lapsensa päiväkodista.

 

Emma Kari

  • 32-vuotias.
  • Perheeseen kuuluvat puoliso, Greenpeacen Arktis-kampanjavastaava Tapio Laakso ja parin 2- ja 6-vuotiaat lapset.
  • Kansanedustaja keväästä 2015. Helsingin kaupunginvaltuutettu vuodesta 2008, jolloin oli 25-vuotiaana valtuuston nuorin jäsen. Johti Helsingin vihreää valtuustoryhmää joulukuusta 2012 kesäkuuhun 2015.
  • Työskenteli aiemmin ympäristöministeri Ville Niinistön erityisavustajana ja Anni Sinnemäen eduskunta-avustajana.
    Toiminut aktivistina rauhan puolesta, vastustanut turkistarhausta ja edistänyt kasvisruuan asemaa.
  • Opiskeli lukioikäisenä vuoden ajan Englannissa ympäristötaidetta ja teki itse taidetta roskista.
  • Greenpeace-aktivisti Sini Saarela on Karin läheisimpiä ystäviä ja tämän lapsen kummi.




Viite