Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Stora Enso

Töissä paperitehtaalla.
Työt vaarassa? Finanssikriisi synkistää metsäteollisuuden näkymiä entisestään. Stora Enso

Työt vaarassa? Finanssikriisi synkistää metsäteollisuuden näkymiä entisestään.

Pelko pitää suomalaiset poissa Venäjän metsäkisasta

8.10.2008 16.10

Lasse Leipola

Finanssikriisin ja heikon kysynnän kanssa kamppailevat metsäyhtiöt eivät uskalla tehdä suuria investointeja Venäjälle. Suomalaiset ovat jäämässä jälkeen Venäjän metsistä käytävässä kilpailussa.

”Metsäyhtiöt eivät ole vakuuttuneita siitä, että niiden jättimäiset investoinnit olisivat Venäjällä turvassa”, sanoo Joensuun yliopiston tutkija Jakob Donner-Amnell.

Venäjän suurimman metsäyhtiön, Ilim Groupin johtaja ihmetteli viikonloppuna Taloussanomissa, miksi suomalaiset ovat niin hitaita ja konservatiivisia Venäjän markkinoiden suhteen.

Suomalaisilla metsäyhtiöillä on pienempiä tuotantoyksikköjä Venäjällä, mutta ei esimerkiksi sellu- tai paperituotantoa. Donner-Amnellin mukaan tehtaiden perusinvestoinnit ovat liian suuret suhteessa tuottoihin.

”Tropiikissa moderni tehdas voi maksaa itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa, mutta Venäjällä puu ja muut tuotannontekijät maksavat enemmän. Suurimpia ongelmia ovat kuitenkin maan infrastruktuuri sekä politiikan ja taloudellisen tilanteen epävarmuus”, Donner-Amnell sanoo.

Donner-Amnellin mukaan maailmalla vellova finanssikriisi vaikeuttaa suomalaisten metsäyhtiöiden tilannetta entisestään.

”Metsäteollisuuden suurin ongelma on jo ennen finanssikriisiä ollut ylikapasiteetti ja tilanne tulee pahenemaan entisestään, kun paperin kysyntä laskee”, Donner-Amnell sanoo.

Hänen mukaansa metsäyhtiöt joutuvat nopeuttamaan lakkautussuunnitelmiaan, mutta eivät dramaattisesti. Jotain valoakin on näkyvissä, sillä dollarin vahvistuminen euroon nähden parantaa yhtiöiden vientinäkymiä.

Toisaalta rahoitustilanteen vaikeutuminen aiheuttaa lisäongelmia.

”Metsäteollisuudessa tehdään valtavia investointeja eikä pelkkä tulorahoitus riitä hyvässäkään tilanteessa. Tarvittavan pääoman järjestelemisestä tulee työläämpää seuraavien vuosien aikana”, Donner-Amnell arvioi.

metsäteollisuus 




Viite