Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

25.9.2019

Merenpinta nousee ja jäätiköt sulavat aiempia arvioita nopeammin, kertoo kansainvälisen ilmastopaneelin erikoisraportti. Vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön ovat vakavia.

13.4.2017

Energiantuotannon kasvihuonekaasupäästöt ovat pysyneet muutaman vuoden ennallaan, mitä on pidetty merkkinä siitä, että toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat päässeet hyvään vauhtiin. Samaan aikaan ilmakehästä mitataan kuitenkin kiihtyvällä tahdilla kasvavia hiilidioksidipitoisuuksia.

10.4.2015

Historian suurin sukupuuttoaalto johtui tulivuorenpurkausten aiheuttamasta merten happamoitumista. Tulivuorien ilmakehään syytämä hiilidioksidi sitoutui vähitellen mereen muuttaen sen kemiallista koostumusta.

11.6.2014

<p>Valtaosaan Itämerellä kulkevista laivoista ei näillä näkymin asenneta rikkipesuria ainakaan ensi vuonna, vaikka merenkulun rikkipäästöjä vähentävä direktiivi tulee voimaan Euroopan pohjoisilla merialueilla vuoden 2015 alusta.</p>

10.6.2014

”Panssarisiimalevän tuottamat saksitoksiini-ryhmän yhdisteet ovat erittäin myrkyllisiä, ja niiden mahdollista siirtymistä elintarvikkeisiin tulee kaikin tavoin välttää”, Syken tiedotteessa todetaan.

1.4.2014

<p>Geophysical Research Letters -julkaisussa esiteltävän tutkimuksen mukaan sulamiskausi pitenee molemmista päistä, mutta erityisesti syksyn puolelta, eli jäätyminen alkaa yhä myöhemmin ja myöhemmin.</p>

18.3.2014

Japanin ja Yhdysvaltain sääviranomaiset arvioivat, että El Niño -sääilmiö saattaa käynnistyä ensi kesänä. Voimakas El Niño voisi tehdä vuodesta 2014 tai vuodesta 2015 kaikkien aikojen lämpimimmän.

19.2.2014

Vision Prize -tutkimuksen mukaan ilmastotutkijat eivät usko, että ilmastomuutoksen kokonaisvaikutus voisi olla positiivinen tai että hiilidioksidin talteenotolla voitaisiin saada aikaan merkittäviä muutoksia lyhyellä aikavälillä.

1.11.2013

<p>"Sillä aikaa kun 30 rauhanomaista ihmistä viruu venäläisessä vankilassa, Shellin hallitus istuu mukavasti toimistossaan Amsterdamissa suunnitellen seuraavaa vaihetta heidän holtittomassa arktisen öljyn jahdissaan", Greenpeacen Ben Ayliffe sanoo.</p>

16.10.2013

<p>Ilmastonmuutos vaikuttaa maailman meriin todella laajasti, arvioi tuore suurtutkimus. Muutoksen vaikutukset ulottuvat merieliöitä pidemmälle, sillä 470–870 miljoonaa ihmistä hankkii ruokansa tai elinkeinonsa maailman meristä.</p>

Sivut

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri