Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vegaaninen risotto

Iiro Törmä

Vegaaninen risotto
Iiro Törmä

12.4.2017 10.29

Lasse Leipola

Monella kotikokilla on harhakäsitys, jonka mukaan risoton täyteläinen koostumus saadaan aikaan juustolla. Oikeasti juusto on enemmänkin mauste. Risoton täyteläisyys tulee siitä, että oikeanlaista riisiä kypsennetään rauhallisesti lisäämällä nestettä vähitellen.

Toki pehmeää suutuntumaa voi korostaa. Verkosta löytyy vegaanisia risottoreseptejä, joissa täyteläisyyttä on haettu muun muassa misolla, jauhetuilla cashew-pähkinöillä tai parmesaanin ja voin vegaanisilla korvikkeilla.

Vihreän Langan reseptissä italialainen klassikko täydentyy Latinalaisen Amerikan mauilla. Lime-bataattirisotto on herkullista sellaisenaan tai esimerkiksi voimakkaasti maustetun nyhtökauran kaverina.

Lime-bataattirisotto

  • Öljyä
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 2 dl risottoriisiä
  • 7 dl kasvislientä
  • 1 bataatti
  • 2 limeä
  • Chiliä
  • Suolaa
  • Tuoretta korianteria
  1. Aloita silppuamalla sipuli, raastamalla limen kuoret ja leikkaamalla bataatti nopan kokoisiksi kuutioiksi. Laita myös kasvisliemi lämpenemään. Jos limenkuoret jäävät isoiksi paloiksi, hienonna niitä veitsellä.
  2. Kaada kattilan pohjalle öljyä ja käännä lämpö melko kuumalle. Kun öljy on lämmennyt juoksevaksi, lisää sipulit ja kuullota hetki.
  3. Lisää riisi ja bataatit, ja pyörittele ne öljyssä.
  4. Lisää kasvislientä vähitellen, noin puolen desin erissä seuraavan noin vartin aikana. Anna nesteen imeytyä riisiin ennen kuin kaadat lisää. Laita limenkuoret kattilaan esimerkiksi neljännen nesteenlisäksen kohdalla. Sekoita jatkuvasti.
  5. Kun kaikki neste alkaa olla kattilassa, lisää suolaa ja chiliä maun mukaan. Muista maistella! Purista lopuksi joukkoon mehut limeistä.
  6. Koristele korianterilla ja nauti heti.

Juomasuositus

Saison Dupont Biologique -olut (Alkossa 3,51 euroa) tuo kansainvälisyyttä henkivään ateriaan tuulahduksen Belgian maaseudulta. Runsaat hiilihapot leikkaavat risoton paksuutta ja sitruksiset aromit sointuvat yhteen limen kanssa.




Viite