Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Elä ilman: Televisio

Mikael Ahlfors

Kaukosäädin.
Mikael Ahlfors

10.9.2010 15.41

Saija Räsänen

Tutustu televisiosi pimeään puoleen.

Mikä? Laatikko, josta seuraat liikkuvaa kuvaa.

Miksi se on huono sinulle? Television muoviosat saattavat sisältää bromattuja palonestoaineita, eli myrkkyjä, jotka kerääntyvät ihmisen elimistöön ja luontoon. Bromatut palonestoaineet ovat kemiallisia yhdisteitä, joiden epäillään aiheuttavan hermosto- ja kehityshäiriöitä sekä syöpää.

Eläinkokeissa palonestoaineiden on todettu aiheuttavan nisäkkäille maksavaurioita ja hormonitoiminnan häiriöitä. Ne vaikuttavat myös aivojen kehitykseen ja häiritsevät kilpirauhasen toimintaa. Osa aineista ärsyttää ihoa.

Työterveyslaitoksen mukaan elektroniikkaromun käsittelijät saattavat altistua työssään haitallisille aineille, koska laitteet on avattava käsin.

Vanhojen televisioiden sisältämä elohopea vaikuttaa munuaisten ja hermoston toimintaan. Lyijy voi aiheuttaa neurologisia ja hormonitoimintaan kohdistuvia häiriöitä.

Tv-ohjelmat voivat aiheuttaa lapselle unihäiriöitä, selvisi Tampereen ja Helsingin yliopistoissa vuonna 2006 tehdystä tutkimuksesta. Suurin unihäiriöiden riski oli lapsilla, jotka katsoivat aikuisten ohjelmia ja joiden perheissä televisiota pidettiin passiivisesti auki taustalla.

Miksi se on huono ympäristölle? Maailmanlaajuisesti television katsominen tuottaa noin seitsemän miljoonaa tonnia hiilidioksidia ja kymmenentuhatta tonnia rikkidioksidia vuodessa. Rikkidioksidi aiheuttaa ilmakehässä happosateita, hiilidioksidi lämmittää ilmastoa.

Plasmatelevisio kuluttaa nelinkertaisesti sähköä ja tuottaa neljä kertaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin perinteinen kuvaputkitelevisio, laskee Energy Saving Trust. Tämä johtuu plasmatelevision näytön suuresta koosta.

Television valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja. Perinteisen television kuvaputki sisältää rautaoksidia ja se on päällystetty grafiitilla, mikä hankaloittaa kierrätystä. Piirikytkentälevyjen valmistukseen kuluu kemikaaleja, vettä ja energiaa, ja prosessissa syntyy haitallista kemiallista jätettä.

Sähkö- ja elektroniikkaromun määrän on arvioitu kasvavan 3–5 prosentin vuosivauhtia. Osa romun sisältämistä aineista toimii katalyytteina, eli vauhdittajina, ympäristölle haitallisten yhdisteiden muodostumisessa.

Esimerkiksi kupari toimii katalyyttina reaktiossa, jossa muodostuu bromattuja palonestoaineita. Kaatopaikoilta palonestoaineet voivat valumaveden mukana kulkeutua ympäristöön.

Millä sen voi korvata? Jos televisiota haluaa katsoa, kannattaa valita led-televisio. Led-näytöt eivät vaadi taustavaloa ja kuluttavat siksi vähemmän energiaa. Samsungin led-televisiolle on myönnetty Joutsenmerkki.

Tämän television valmistuksessa ei käytetä myrkyllistä elohopeaa, klooria, lyijyä tai kadmiumia. Sen paksuus on vain 29 millimetriä, joten valmistukseen kuluu vähemmän raaka-aineita ja pakkausmateriaaleja kuin paksumpaan näyttöön. Pakkausmateriaalit ovat ympäristöystävällisiä.

Jos led-näyttöä ei saa käsiinsä, on plasmatelevisiota ja kuvaputkitelevisiota parempi vaihtoehto lcd-televisio. Lcd-näytöt kuluttavat 50–70 prosenttia vähemmän energiaa kuin perinteiset kuvaputket. Tosin ero pienenee lcd-näytön suurentuessa.

Litteät oled-näytöt valaisevat itse pikselinsä, joten erillistä taustavaloa ei tarvita. Näin näytöistä saadaan ohuempia, ja ne kuluttavat vähemmän virtaa kuin vastaavat lcd:t.

Oled-televisioiden ongelma on paneelien lyhyt käyttöikä.

EU-kukka, eli Euroopan yhteisön ympäristömerkki, asettaa rajoitukset terveydelle ja ympäristölle vaarallisten aineiden pitoisuuksille. Tuotteen on sisällettävä ekologista käyttöä koskevat ohjeet, ja sen suunnittelussa on otettava huomioon energiankulutus, pitkä käyttöikä ja kierrätettävyys.

Suomessa EU-kukan saaneita televisioita myyvät Sony, Sharp ja Samsung.

Lähteet: Charlotte Mulvey: The Good Shopping Guide. Leea Fraktman: Bromatut palonestoaineet ympäristössä, www.eco-label.com/finnish/, www.uusisuomi.fi/ymparisto/46586-plasma-tvt-pian-laittomia , Tekniikka ja Talous 16.5.2007: Energiasyöppö plasma-tv verolle. Helsingin Sanomat 2.6.2006: Auki oleva televisio voi tuoda pienelle lapselle unihäiriöitä.

elä ilman 




Viite