Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Köyhän kasviskeittiö

Saara Törmä

Halpaa luksusta. Herne-sundal on erittäin herkullista, terveellistä ja täyttävää. Saara Törmä

Halpaa luksusta. Herne-sundal on erittäin herkullista, terveellistä ja täyttävää.

3.4.2009 13.56

Saara Törmä

Nälkä tulee joka päivä, mutta rahaa ei. Vihreä Lanka julkaisee sarjan edullisia kasvisruokareseptejä.

Mikä neuvoksi, kun kansainvälinen talouskriisi saapuu jääkaappiin? Jos omatunto tai makuaisti eivät salli tarttua edullisimpaan vaihtoehtoon – einesteollisuuden kruununjalokivet à 0,99 € / 400 g – älä vaivu epätoivoon.

Eettistä, halpaa ruokaa on olemassa. Parhaimmillaan se on myös herkullista. Kaikkien edullisten raaka-aineiden kotimainen kuningas on kuivattu herne. Valkuaisainepitoinen, ilmastoystävällinen ravintoainepommi pitää kansalaisen liikkeessä ja työnhaussa, vaikka mitään muuta ruokaa ei olisi varaa syödä.

Kuivatuista herneistä voi keittää soppaa, mutta herne sopii muuhunkin. Liotetut ja keitetyt herneet käyvät esimerkiksi wokkiin. Juju on siinä, ettei keitä herneitä mössöksi.

Ensimmäinen halpa-annos lainaa ideansa kasvisruokien kultamaasta, Intiasta. Herne-sundal-niminen höystö syödään tavallisesti riisin seurana.

Suomalaisen köyhän kannattaa hyödyntää paha-pahan riisin sijaan täkäläistä ohraa. Se on paitsi ilmastoystävällistä, myös erittäin halpaa. Esikypsennetyn ohrarouheen kilohinta on kaurahiutaleiden luokkaa.

Jos taskusta löytyy kymppi, saat herne-sundalisi luomuna. Raaka-ainekassillisesta riittää useampaan valmistuskertaan, ja halvimmillaan annoksen hinnaksi jää vajaat 40 senttiä.

Näin edullisessa ateriassa ei tosin ole muuta luomua kuin herneet.
Viite