Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mokumaku: Pavut ja riisit sovussa

Mikko Käkela

Yamila ja Yanelis Laukkanen.
Maratoonarit. Yamila ja Yanelis Laukkanen pitävät yhdessä kokkaamisesta. ”Ei haittaa, vaikka ruuanlaitto kestäisi viisi tai kuusi tuntia”, Yamila Laukkanen sanoo.Mikko Käkela

Maratoonarit. Yamila ja Yanelis Laukkanen pitävät yhdessä kokkaamisesta. ”Ei haittaa, vaikka ruuanlaitto kestäisi viisi tai kuusi tuntia”, Yamila Laukkanen sanoo.

5.10.2012 10.07

Sanna Maikkula

Samaan taloon muuttaneet ystävykset tekevät kuubalaista perinneruokaa.

Helsingissä, pohjoishaagalaisen kerrostalon keittiössä, 19-vuotias Yamila Laukkanen ojentaa käsivartensa riisinkeittimen ylle ja sanoo ruuan olevan samanväristä kuin hänen ihonsa.

”Moros y Christianos on perinteinen kuubalainen ruoka, joka kuvaa eri rotujen sekoittumista Kuubassa. Moros eli mustat pavut edustavat arabialaisia, afrikkalaisia ja intiaaneja ja Christianos eli riisi espanjalaisia. Kun pavut ja riisi sekoitetaan, riisi värjäytyy ruskeaksi”, Yamila sanoo.

Yamilan ystävän Yanelis Laukkasen, 28, keittiössä valmistetaan tänään myös Fricase de Cerdoa eli sianliha-perunapataa, Mojito Para la Yucaa eli keitettyjä maniokkeja porsaansilavakastikkeen kera ja tomaatti-paprika-avokadosalaattia. Jälkiruoaksi on mangopirtelöä ja cheddarjuusto- ja guavamarmeladikuutioita tikussa.

Värikkääseen esiliinaan pukeutunut Yanelis alkaa pilkkoa maniokkeja isoiksi paloiksi kookkaalla veitsellä lavuaarin yllä. Sitten lähtevät ruskea ja sen alla oleva vaaleanpunainen kuoriosa. Seuraavaksi valkoisesta sisuksesta leikataan pois ne kohdat, joissa on vihreitä tai sinisiä raitoja. Raidallinen maniokki maistuisi pahalta eikä pehmenisi keitettäessä. Lopuksi Yanelis kovertaa juurten keskeltä pituussuunnassa noin puolen sentin levyisen alueen pois.

”En tiedä, miksi keskiosa poistetaan, mutta olen saanut vinkin vanhemmilta ihmisiltä.”

Jo synnyinkaupungissaan Santiago de Cubassa tutustuneet Yanelis ja Yamila ovat naimisissa suomalaisten Laukkasten veljesten kanssa. Yaneliksella ja Antilla on puolitoistavuotias poika ja Yamilan ja Laurin lapsi saattaa olla jo syntynyt Vihreän Langan ilmestyessä. Perheet asuvat samassa taloyhtiössä miesten vanhempien kanssa.

”Laukkasten perhe on ihan samanlainen kuin kuubalainen perhe. Olemme aina yhdessä,” Yanelis kertoo.

Yanelis tuli ensimmäistä kertaa Suomeen kuusi vuotta sitten rakastuttuaan suomalaiseen mieheen. Erottuaan hän palasi Kuubaan, mutta päätti kuitenkin kokeilla vielä siipiään Suomessa. Nyt hän on ollut kolme vuotta yhdessä Antin kanssa. Yamila tuli Suomeen muuttaneen äitinsä luo kolme vuotta sitten, kun hänen isoäitinsä kuoli.

Hän tutustui tuoreeseen aviomieheensä Yaneliksen kautta. Molemmat naiset opiskelevat suomea ja suunnittelevat ammattikouluopintoja. Kokkina ja tarjoilijana työskentelevä Yanelis haluaisi syventää kokkikoulutustaan, ja Yamilaa kiinnostaisi jatkaa raskauden takia keskeytyneitä kaupallisen alan opintoja.

”Tykkäämme tosi paljon ruuanlaitosta. Ei haittaa, vaikka se kestäisi viisi tai kuusi tuntia. On tosi hienoa istua pöytään ja sanoa, että minä olen valmistanut tämän ruuan”, Yamila kertoo ja hymyilee.

Yamila sekoittaa kattilassa kypsyvää sianliha-perunapataa. Hänen isoäidillään oli tapana laittaa Fricase de Cerdoa sunnuntaisin.

”Kuubassa yhdelletoista ihmiselle saattaa olla varattuna puoli kiloa lihaa. Perunaa lisäämällä ruokaa riittää kaikille. Ja perunahan imee lihan makua”, Yanelis sanoo.

”Isoäiti sanoi aina, että sulje silmät ja ajattele, että se on lihaa”, Yamila naurahtaa.

Suomesta on naisten mukaan joskus vaikea löytää kuubalaisten ruokien raaka-aineita. Ja kun niitä löytää, ne eivät maistu samalta kuin Kuubassa. Tämä pätee niin lihaan, hedelmiin kuin mausteisiinkin.

Yanelis ja Yamila osaavat valmistaa myös suomalaista ruokaa. Tuttuja ovat niin hernekeitto, siskonmakkarakeitto, kaurapuuro kuin mustikkapiirakkakin. Suomessa he ovat oppineet keräämään ja pakastamaan sieniä ja marjoja. Jääkaapissa on itse tehtyä marjamehua ja omenahilloa.

Naisten valmistama ruoka maistuu hyvältä ja yllättävän miedolta. Siinä mielessä se on jotenkin suomalaista.

Resepteistä tulee 4–6 annosta. Monet raaka-aineiden määrät ovat suuntaa-antavia, sillä Yanelis ja Yamila lisäävät esimerkiksi mausteita näppituntumalla.

Sanna Maikkula

Moros y Christianos

  • 3 dl mustia papuja
  • 6 1⁄2 dl papujen keitinvettä
  • 1 iso sipuli
  • 1 punainen paprika
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 4 maustepippuria
  • 6 dl pitkäjyväistä riisiä (esim. basmati)
  • 2 tl oliiviöljyä
  • 1⁄2 tl kuivattua oreganoa
  • 1 laakerinlehti
  • 1 tl kuivattua korianteria
  • 1⁄2 tl kuminajauhetta
  • 1 tl suolaa
  1. Huuhtele ja keitä pavut pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada kypsät pavut ja keitinvesi erillisiin astioihin.
  2. Pilko sipuli ja paprika pieneksi ja murskaa valkosipulin kynnet ja maustepippurit morttelissa.
  3. Huuhtele riisi kahteen kertaan.
  4. Lämmitä öljy riisinkeittimessä tai kattilassa ja kuullota siinä hetki sipuli- ja paprikasilppua. lisää valkosipuli-maustepippurimurska ja oregano. Murenna laakerinlehti joukkoon.
  5. Lisää riisi ja pavut ja paista hetki.
  6. Lisää papujen keitinvesi, korianteri, kumina ja suola. Keitä hiljalleen, kunnes keitinvesi on imeytynyt riisiin ja se on kypsää, noin 12 minuuttia.

Fricase de Cerdo

  • 500 g porsaan sisä- tai ulkofileetä tai kassleria
  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 punainen paprika
  • 3 kiinteää perunaa
  • 1⁄2 dl oliiviöljyä
  • 1⁄2 tl oreganoa
  • 1⁄2 tl kuminajauhetta
  • 2 laakerinlehteä
  • 50 g vihreitä oliiveja
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 50 g tomaattisosetta
  • 2 dl vettä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1⁄2 tl suolaa
  1. Pilko liha noin 5 cm x 5 cm kokoisiksi kuutioiksi.
  2. Pilko sipuli, valkosipulin kynnet ja paprika. Kuutioi perunat. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja paista lihapaloja, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut.
  3. Lisää sipuli, valkosipuli, paprika, oregano, kumina ja murennettu laakerinlehti ja jatka paistamista hetki.
  4. Lisää perunakuutiot ja oliivit ja paista, kunnes perunat ovat kypsiä mutta edelleen ehjiä.
  5. Paprika saa soseutua ruoan joukkoon.
  6. Lisää lopuksi tomaattimurska ja -sose, vesi, valkoviini ja suola. Anna hautua vielä hetki.

Mojito Para la Yuca

  • 3 maniokin mukulaa
  • 1⁄2 tl suolaa
  • 200 g porsaan silavaa
  • 2–3 valkosipulin kynttä
  • 1 mustapippuri
  • 1⁄2 dl limemehua
  • 1 tl suolaa
  1. Pilko ja kuori maniokit (tarkemmat ohjeet jutussa).
  2. Keitä runsaassa suolalla maustetussa vedessä noin 20–25 minuuttia, kunnes juuret ovat pehmeitä.
  3. Pilko porsaan silava pieniksi kuutioiksi ja paista kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes rasvaa on irronnut noin desilitra. Laittamalla paistinpannun päälle kannen paistamisen ajaksi vältät pahimmat rasvan käryt.
  4. Kaada rasva erilliseen astiaan.
  5. Murskaa valkosipulin kynnet ja mustapippuri morttelissa.
  6. Mausta rasva valkosipuli-pippurimurskalla, limemehulla ja suolalla.
  7. Tarjoa maustettu rasva keitettyjen maniokkien kanssa.

Mangopirtelö

  • 1 kypsä mango
  • 1⁄2 l maitoa
  • 1 dl sokeria ripaus suolaa
  1. Kuori ja pilko mango.
  2. Pyöräytä kaikki ainekset juomaksi tehosekoittimessa.






Viite