Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Näin kasvissyöjä pitää pintansa

28.5.2010 13.24

Riikka Suominen

Eläinoikeusjärjestö Faunan tiedottaja, vegaani Eveliina Lundqvist kertoo, miten voi tiukan paikan tullen vastustaa lihan iloja.

Mitä kasvissyöjä popsii aamuyöllä laskuhumalassa?

”Grilliltä saa ranskiksia ja kasvishampurilaista tai falafelia.”

 Entä krapulassa?

”Etnoravintoloissa rasvanhimon voi tyydyttää kookoskermaan tehdyllä tofuruualla, kotona sipseillä tai ranskiksilla ja kasvisnakeilla. Tai voi syödä falafelejä tai kasvispizzaa, vegaani voi tilata sen juustottomana. ”

 Miten pysyä tiukkana, kun kaverin isoäiti tai esimies nostaa eteen tuoksuvan burgundinpadan?

”Jos mahdollista, kannattaa ilmoittaa kyläpaikkaan ruokavaliostaan etukäteen. Itse vien usein kylään tuliaiseksi kakkua, jota vegaanitkin voivat syödä. Seuraavaa kertaa ajatellen voi kertoa, kuinka helposti tarjottavista saa vegaanisia, esimerkiksi kaurakermaan vaihtamalla.

Luulen, että kasvissyönnin yleistyessä sosiaalisten tilanteiden ongelmat vähenevät.”

 Miten toimia lapsiperheessä, jossa lapset haluavat vain broilerisuikaletta tai jauhelihaa?

”Lapsille voi tehdä heidän lempiruokiaan soijasuikaleista, -rouheesta ja kasvisnakeista. Lapsille on usein helpompi, jos kasvisruoka muistuttaa jotain heidän tuntemaansa perusruokaa.

Lapset tottuvat kasvisruokaan ja pienestä asti vegaanisesti syöneistä lapsista lehmänmaito maistuu kummalliselle. Kyselyiässä olevalle lapselle voi jo nätisti kertoa, mitä liha on ja selittää, että se on eläintä niinkun meidän Mustikin.”

 

 Miten tehdä kasvisruuasta romanttista deittitarjottavaa?

”Tapaksia: oliiveja, paneerattuja sipulirenkaita, marinoituja sieniä ja paprikoita, patonkia, vegaanista perunamunakasta, suklaakakkua ja juoda niiden kanssa viiniä. Jos deittikumppani ei suostu lainkaan syömään kasvisruokaa, voi arvomaailmoja olla muutenkin vaikea sovittaa yhteen.”

Entä, jos mikään muu ruoka ei omasta mielestä maistu niin hyvältä kuin liha?

”Kasvisruuasta saa lihanmakuista. On olemassa vegaanipekonia, seitania, kasvisnakkeja, soijarouhetta. Kannattaa tehdä mahdollisimman hyvää ja ravitsevaa kasvisruokaa. Harva alkaa kasvissyöjäksi siksi, ettei tykkäisi lihan mausta.

Minäkin pidin siitä, mutta eettiset syyt painavat enemmän. Esimerkiksi se, että broilerin koipi tosiaan on jonkun jalka ja että se kana on elänyt ahtaissa oloissa ja kärsinyt. Myös ympäristölle ja terveydelle kasvisruoka on hyväksi. Jos joskus droppaa, niin ei se kaada maailmaa eikä sen takia ole pakko vetää läskiksi ja syödä loppuelämä pelkkää lihaa.”


Lisää aiheesta:



Viite