Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ohra-mantelijuoma

16.11.2009 12.30

Saara Törmä

Horchata, eli ohra-kaurajuoma on atsteekkien vanha herkku, joka muistuttaa kylmää kaakaota.

  • 5 suikaletta luomusitruunan tai limetin kuorta
  • 1 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • 100 g (1 ½ dl) kuorittuja manteleita
  • ½ tl kanelia
  • 5 dl kiehautettua vettä
  • 5 dl kylmää vettä
  • 1 dl sokeria tai hedelmäsokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria

Lisäksi

  • noin 5 dl kylmää maitoa tai kasvismaitoa
  • jääpaloja
  1. Aloita juoman teko edellisenä iltana. Pese sitruuna tai limetti. Viillä kuoresta suikaleita esim. kuorimaveitsellä. Vältä valkoista kitkerää osaa kuoren alla.
  2. Mittaa kulhoon ohrasuurimot, mantelit, kuorisuikaleet ja kaneli. Kaada päälle kuuma vesi.
  3. Peitä kulho ja nosta esim. parvekkelle jäähtymään. Anna tekeytyä kylmässä yön yli.
  4. Hienonna seos mahdollisimman tasaiseksi sauvasekoittajalla tai monitoimikoneessa.
  5. Lisää kylmä vesi ja jatka hienontamista hetki.
  6. Valuta juoma tiheän metallilävikön läpi. Kaavi lävikköä lusikalla, jos ja kun se tukkeutuu.
  7. Kippaa mäski pois tai talteen, huuhtele lävikkö ja valuta juoma lävikön läpi toistamiseen.
  8. Sekoita juoman joukkoon sokeri ja vaniljasokeri.
  9. Nauti horchataa sekoittamalla laseihin ohrajuomaa, maitoa tai kasvismaitoa ja jääpaloja.

Meksikossa horchata tehdään tavallisesti riisistä, mutta ohra ei ole tavaton raaka-aine. Käytä juoman teosta jäävä ohra-manteliseos pannukakkuun.


Lisää aiheesta:



Viite