Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sekajuurekset ja sekalainen dippi

Saara Törmä

Paluu pihalle. Juurekset voi hauduttaa kypsäksi nuotion tulisilla hiilillä. Saara Törmä

Paluu pihalle. Juurekset voi hauduttaa kypsäksi nuotion tulisilla hiilillä.

21.8.2009 12.32

Saara Törmä

Jos asunto meni, sytytä tuli. Edullisten kasvisruokien sarjassa syödään nyt ulkona.

Kotimaiset juurekset ovat syksyllä hyviä ja halpoja. Viiden kilon porkkana- ja punajuurisäkkejä myydään pilkkahintaan, ja sipulit ovat puoli-ilmaisia.

Juurekset säilyvät kohtuullisen hyvin, joten osta huoletta iso kassillinen, jos teltan tai tilapäismajan nurkasta löytyy viileä paikka rehujen varastointiin.

Vaikka talouskriisi olisi ajanut sinut taivasalle, älä luovu elämän suurimmasta ilosta, herkuttelusta. Ulkona syöminen kannattaa aina, sillä ruuan valmistuksen yhteydessä voi lämmitellä tulen ääressä.

Kypsennä juureksesi grillissä tai nuotion uumenissa, foliokääreessä. Jos boikotoit foliota tai se ei mahdu budjettiin, esikypsennä juurekset ennen marinointia, eli kiehauta ne.

Tähän tapaan käsitellyt juurekset voi kipata suoraan romumetallista kyhätylle grilliritilälle tai esimerkiksi muurinpohjapannuun, ja ne kypsyvät hujauksessa.

Jos olet äveriäs, voit toki hyödyntää ruuanvalmistuksessa tavallista uunia.

4 annosta, yhteensä 2,5€,

Sekajuurekset ja sekalainen dippi

  • 1,5 kg sekalaisia juureksia, esim. porkkanaa, perunaa, punajuurta, sipulia, lanttua, juuriselleriä
  • 1 tl suolaa

Marinadi

  • 1 tl sitruunan kuorta raastettuna
  • 0,5 dl sitruunamehua
  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • 1/4 tl cayennenpippuria

Sekalainen dippi

  • 1 prk kermaviiliä
  • 2 rkl juuresten marinadia
  • 1 tl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • (0,5 dl tuoretta korianteria silputtuna)
  1. Esikäsittele juurekset: Kuori ja pese juurekset ja lohko ne. Pienet sipulit voit jättää kokonaisiksi.
  2. Pese marinadin sitruuna huolellisesti ja raasta siitä uloin, keltainen pinta.
  3. Nosta juurekset kulhoon ja mittaa joukkoon kaikki marinadin aineet. Sekoita, jotta maut leviävät tasaisesti.
  4. Anna juuresten maustua (viileässä) puoli tuntia tai kauemminkin. Sekoita seosta toisinaan.
  5. Nostele juurekset suuren folioarkin päälle. Valuta päälle noin puolet marinadista. Ripota päälle 1 tl suolaa.
  6. Tee foliosta tukeva kääre, ettei se hajoa.
  7. Kypsennä pakettia grillissä tai nuotion hiilien alla noin 30 minuuttia. Tarkka kypsennysaika riippuu lämmönlähteen tehosta ja lohkojen koosta. Tarkista kypsyys tikulla tai maistamalla.
  8. Valmista kasvisten kypsyessä sekalainen dippi. Sekoita kermaviilin joukkoon ylimääräistä marinadia, suolaa sekä korianteria, jos sellaista löytyy esimerkiksi teltan vierustan kasvimaalta.
  9. Nauti dippiä kuumien juuresten seurana.
  10. Voit kypsentää kasvikset myös leivinpaperoidulla uunipellillä, 200-asteisessa uunissa, noin 40 minuuttia.


Lisää aiheesta:



Viite