Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

www.economist.com

Selvä peli. Maailma kannattaa Obamaa Economistin verkkopalvelussa. www.economist.com

Selvä peli. Maailma kannattaa Obamaa Economistin verkkopalvelussa.

Äänestä suosikkiasi Yhdysvaltain presidentiksi

1.10.2008 10.48

Vihreä Lanka

Nyt voit äänestää maailman tärkeimmissä vaaleissa. Talouslehti Economist on avannut palvelun, jossa koko maailma pääsee äänestämään Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Jokaiselle maalle on jaettu valitsijamiesääniä suhteessa väkilukuun. Amerikkalaisen systeemin mukaan kaikki äänet menevät voittajalle.

Suomelle on annettu yhdeksän ääntä, jotka ovat tällä hetkellä menossa demokraattiehdokas Barack Obamalle. Obama on saanut Suomessa annetuista äänistä 88 prosenttia.

Suomen painoarvo on kuitenkin varsin pieni, sillä ääniä on jaettu yhteensä 9 875. Kaikista valitsijamiesäänistä vain Andorran kolme ääntä ovat menossa John McCainille. Slovakiassa tilanne on tosin varsin tiukka: Obama johtaa luvuin 53–47.

Obama kerää maailmalta 80–90 prosentin ääniosuuksia. Ainoana isompana kokonaisuutena joukosta erottuu Etelä-Amerikka, jossa Obaman kannatus on jäämässä 60–70 prosenttiin.

Monien Lähi-idän ja Afrikan maiden tulokset eivät ole vielä mukana laskuissa, koska niissä on annettu toistaiseksi liian vähän ääniä.

Äänestysaika jatkuu aina lokakuun loppuun asti. Varsinaiset vaalit järjestetään 4. marraskuuta ja ratkaistaan amerikkalaisten antamilla äänillä.

vaalit 
Viite