Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

ninara / Flickr

Sambialainen kylä
Elämää puista. Monissa kehitysmaissa puiden käyttäminen rakennusmateriaalina ja energianlähteenä on elinehto. Toisaalta puita pitäisi suojella ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.ninara / Flickr

Elämää puista. Monissa kehitysmaissa puiden käyttäminen rakennusmateriaalina ja energianlähteenä on elinehto. Toisaalta puita pitäisi suojella ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Bonnissa päästiin yllättäen sopuun metsäkadon pysäyttämisestä

10.6.2015 14.29

Lasse Leipola

Metsäkadon pysäyttämiseen tähtäävästä REDD-mekanismista on päästy yllättäen sopuun Bonnin ilmastoneuvotteluissa. Ennen kokousta uskottiin, että viimeisistä REDD-mekanismia koskevista kiistoista päästään sopuun vasta joulukuussa Pariisissa – jos sielläkään. Nyt teksti on kuitenkin saatu valmiiksi ja se tarvitsee vain hyväksyä Pariisin kokouksessa.

Mekanismia, jolla kannustetaan kestävään metsänkäyttöön kehitysmaissa, koskevat neuvottelut alkoivat jo kymmenen vuotta sitten Montrealin ilmastokokouksessa. Vuoden 2007 ilmastokokousessa REDD:n perään lisättin plussa, joka tarkoittaa, että mekanismilla tavoitellaan päästövähennyksien lisäksi myös metsien kestävää käyttöä myös sosiaalisesta näkökulmasta.

”Läpimurto oli odottamaton ja maat ansaisevat kehut kymmenen vuotta kestäneestä kovasta työstä. Vaikka REDD+ on nyt paperilla valmis, on Pariisin sopimuksen varmistettava ohjelman toteutus käytännössä”, sanoo ohjelmajohtaja Gustavo Silva-Chávez Forest Trends -sivustolla.

REDD-mekanismia on kritisoitu, koska siihen liittyvä metsiensuojelu ajaa alkuperäiskansoja asuinsijoiltaan tai estää perinteistä puunkäyttöä. REDD-monitor -sivustolla muistutetaan, että muun muassa osallistumisen ja kansalaisoikeudet takaavat turvatoimenpiteet, joista päästiin Bonnissa sopuun, ovat melko löyhästi muotoiltuja.

”Valitettavasti turvatoimenpiteiden tarkempi tarkastelu osoittaa, että ne ovat hyvin heikkoja ja on erittäin epätodennäköistä, että ne riittävät pitämään yllä metsissä asuvien ja alkuperäisasukkaiden oikeuksia”, aktivisti Chris Lang kirjoittaa REDD-monitorin jutussa.

Metsäkato aiheuttaa jopa noin kuudenneksen globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä. Nyt saavutetun sovun toivotaan tuovan vauhtia myös sopimusneuvotteluihin, jotka ovat edelleet takkuisesti. Bonnin neuvottelut päättyvät huomenna torstaina. Syksyn aikana järjestetään vielä kahdet virkamiestason neuvottelut Bonnissa ennen kuin Pariisin ilmastokokous alkaa marraskuun viimeisenä päivänä.

metsäkato  ilmastonmuutos  ilmastoneuvottelut 




Viite