Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

UNFCCC / Flickr (CC-BY)

YK:n ilmastoneuvottelut Bonnissa
Tik-tak. Bonnissa neuvotellaan enää kolme päivää ja sen jälkeen avoimet kysymykset jäävät Pariisiin.UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Tik-tak. Bonnissa neuvotellaan enää kolme päivää ja sen jälkeen avoimet kysymykset jäävät Pariisiin.

Ilmastoneuvottelut jatkuvat kireissä tunnelmissa

20.10.2015 17.38

Lasse Leipola

Pariisin ilmastosopimukseen tähtäävät neuvottelut jatkuivat Saksan Bonnissa tänään tiistaina. Neuvottelujen puheenjohtajien luonnos ei kelvannut kehitysmaaryhmälle, joten ensimmäinen neuvottelupäivä jouduttiin käyttämään lisäysten tekemiseen. Samalla sopimusluonnos turposi 20 sivusta 34 sivuun.

”Hyvä uutinen on, että tekstissä on nyt esillä maiden keskeisimmät toiveet eikä teksti ole tätä pidempi. Tietyissä asiakohdissa on myös havaittavissa maiden neuvottelukantojen lähentymistä”, kommentoivat pääneuvottelija Harri Laurikka ja ylitarkastaja Laura Aho ympäristöministeriön sivuilla julkaistussa kirjoituksessa.

Tänään tiistaina päästiin vihdoin aloittamaan varsinaiset neuvottelut ja sorvaamaan eri vaihtoehdoista kaikille osapuolille sopivia muotoiluja.


Tiistaina neuvottelujen ilmapiiriä kiristi päätös jättää tarkkailijastatuksella neuvotteluihin osallistuvat järjestöjen edustajat neuvotteluhuoneiden ulkopuolelle.

”Ilmastonmuutos koskettaa koko maailmaa, ei ainoastaan diplomaatteja ja teknokraatteja, joten miksei tarkkailijoiden anneta osallistua työryhmiin? Meidän ei tarvitse pelätä kansalaisyhteiskuntaa. Olemme vastuussa heille”, sanoi Malesian edustaja intialaisen Business Standard -lehden mukaan.


Rikkaiden maiden
pitäisi ottaa lupaamaansa suurempi rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Tähän lopputulokseen päätyi kansalaisyhteiskunnan teettämä selvitys Pariisin ilmastosopimukseen jätetyistä sitoumuksista, joka julkaistiin eilen tiistaina.

Pariisin ilmastosopimuksessa ei sanella päästövähennyksiä yksittäisille maille vaan jokainen saa osapuoli saa valita tavoitteensa itse. Civic Society Review -raportissa on arvioitu näitä niin sanottuja INDC-sitoumuksia maiden historiallisiin päästöihin sekä kykyyn leikata päästöjä.

Annetut sitoumukset eivät riitä rajoittamaan lämpenemistä kahteen asteeseen, joten raportissa esitetään, että vauraat teollisuusmaat ottavat vastuun eron kuromisesta kiinni.

”Rikkaampien päästelijöiden on vähennettävä päästöjään huomattavasti ja tuettava köyhempien maiden päästövähennyksiä ja sopeutumistoimia rahallisella tuella ja teknologialla”, tiedotteessa sanotaan.

Raportin taustalla ovat muun muassa ympäristöjärjestöt WWF ja Maan ystävät sekä kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam.




Viite