Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ennätysmäärän metsää suojeluun lahjoittanut Timo Kujala uskoo kestävään metsäbisnekseen

Timo Kujala

Ennen ja jälkeen hakkuun
ei avohakkuuta. Kuvissa sama metsä ennen ja jälkeen poimintahakkuun.Timo Kujala

ei avohakkuuta. Kuvissa sama metsä ennen ja jälkeen poimintahakkuun.

13.12.2017 15.33

Sammeli Heikkinen

Espoolainen Timo Kujala teki juuri ennen itsenäisyyspäivää tiettävästi Suomen suurimman yksityisen suojelulahjoituksen. Kujala antoi Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjassa suojeluun 600 hehtaaria erämaa-aluetta.

Kujala ei kuitenkaan ole – ainakaan perinteisessä mielessä – ensisijaisesti metsänsuojelija. Hän tekee metsästä bisnestä ja neuvoo muita tekemään samaa.

Kujalan mukaan metsää voi hoitaa niin, että sen monimuotoisuuden voi säilyttää. Tällä tavalla metsästä voi saada taloudellista hyötyä jopa enemmän kuin yleisesti käytetyillä avohakkuilla.


Kujala antoi suojeluun metsää ja suota Pudasjärveltä, Sotkamosta, Puolangalta ja Kiuruvedeltä. Suurin yhtenäinen alue on Pudasjärven hieman alle 300 hehtaarin palsta.

”Siellä on varttunutta, muttei vielä vanhaa metsää. Koko alue on käsittelemätön. Soilla tai metsissä ei ole ojan ojaa”, Kujala kuvaa.

Nyt suojeluun lahjoitetut alueet tulivat Kujalan omistukseen kymmenisen vuotta sitten, kun hän osti metsää valtiolta ja UPM-metsäyhtiöltä.

”Näitä ei ole ostettu suojelun takia. Idea on, että metsää yläharvennetaan, muttei aukkohakata.”

Kujala on Arvometsä oy:n perustajajäsen. Arvometsä on jatkuvan metsänkasvatuksen palveluita myyvä yritys. Yläharvennus tarkoittaa sitä, että metsää ei kasvateta yleiseen tapaan parin harvennushakkuun kautta aukkohakkuuseen, vaan metsästä kaadetaan valikoiden iäkkäimpiä puita.

”Lisäksi voidaan tehdä lahopuuta niin, että koivuja katkaistaan kahdeksasta metristä ja jätetään pökkelöitymään. Metsään jätetään myös käsittelemättömiä tihentymiä, vaikkapa lähteen ympärille”, Kujala selittää.

Kujalan mukaan tällä tavoin hoidetun metsän omistajan saama tuotto nousee, kun puu myydään vasta suurikokoisena tukkina.


Nykyinen tehometsänhoito heikentää Kujalan mielestä suomalaisen luonnon tilaa. Sen vuoksi hän lahjoitti 600 hehtaaria metsiään suojeltavaksi.

”Kun luonnon tila heikkenee koko ajan, on hyvä laittaa edes osa suojeluun.”

Luontolahjani satavuotiaalle -kampanja jatkuu vielä vuoden loppuun saakka. Valtio on luvannut suojella saman verran omia maitaan, kuin kampanjaan kertyy yksityisiä suojelulahjoituksia.

metsät  metsätalous  metsänsuojelu  luonnonsuojelu 
Viite