Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr, kidsworkchicago.com (CC BY 2.0)

Päivähoitoleikkaukset jakavat. Kaupunginhallitusten äänestykset varhaiskasvatusleikkauksista ovat noudattaneet hallitus-oppositio-jakoa.Flickr, kidsworkchicago.com (CC BY 2.0)

Päivähoitoleikkaukset jakavat. Kaupunginhallitusten äänestykset varhaiskasvatusleikkauksista ovat noudattaneet hallitus-oppositio-jakoa.

Analyysi

Kaupungit kapinoivat – Hallituksen leikkaukset varhaiskasvatukseen eivät innosta

23.9.2015 16.15

Sammeli Heikkinen

Päivähoito-oikeuden rajaaminen ja hoitajien vähentäminen ei innosta suomalaisten kaupunkien päättäjiä.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista työttömiltä ja lasten ryhmäkoon kasvattamista päiväkodeissa ajavaa lakialoitetta valmisteleva opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt lakihankkeesta lausunnon seitsemältä kunnalta: Helsingiltä, Tampereelta, Turulta, Oululta, Jyväskylältä, Lappeenrannalta ja Sodankylältä.

Näistä Helsinki, Turku ja Lappeenranta ovat lausuntonsa antaneet, Jyväskylä ja Oulu kommentoivat pian ja Tampere vielä selvittelee, kuka asiasta lausuu. Sodankylästä kerrotaan Vihreälle Langalle, ettei kunta tällä aikataululla ehdi antaa lausuntoa lainkaan.

Helsingin ja Turun kaupunginhallitukset asettuivat maanantaina vastustamaan sekä päivähoito-oikeuden rajaamista, että ryhmäkokojen kasvattamista. Molemmissa kaupungeissa asiasta äänestettiin ja molemmissa raja kulki valtakunnan hallitus-oppositio-jaon mukaan. Eli hallituspuolueiden edustajat kannattivat hallituksen esitystä myös kuntatasolla, mutta oppositiopuolueiden edustajat pystyivät sen kaatamaan.

Helsingissä hallitukselle kriittisen vastaehdotuksen tekivät vihreät demareiden kannattamana ja Turussa demarit vihreiden kannattamana.


Lappeenrannan
lausunto ei suoraan asetu esitystä vastaan, mutta on sävyltään kriittinen. Kaupunginhallitus toteaa, että leikkaukset heikentäisivät varhaiskasvatuksen laatua ja lisäisivät hallinnollisia tehtäviä:

"Huoltajilta vaadittavat selvitykset kuormittavat työvoima- ja elinkeinoviranomaisia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoita."

Lausunnon mukaan lakimuutos myös iskisi erityisesti jo valmiiksi heikossa asemassa oleviin lapsiin ja lisäisi lasten ja lapsiperheiden hyvinvointieroja.

Jyväskylän lausunnon antaa sivistyslautakunta, joka käsittelee asiaa kokouksessaan keskiviikkona.

Myöskään Jyväskylä ei ota lausuntoluonnoksen perusteella selvää kantaa puolesta tai vastaan. Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajan Tuija Mäkisen mielestä luonnos on kuitenkin sisällöllisesti ainakin melko hyvä.

"Jyväskylän vastauksessa argumentoidaan sen puolesta miten lakia tulee muuttaa, jos subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitetaan. Samalla edellytetään hallitukselta luottamusta kunnan ammattilaisten osaamiseen ja lapsen edun mukaiseen harkintaan palvelun järjestämisessä", Mäkinen sanoo Vihreälle Langalle.

Keskiviikkona päivällä oli vielä epävarmaa, aikoivatko vihreät tehdä muutosesityksen luonnoksen tietyistä kohdista. Kokonaan lausuntoluonnosta kumoavaa muutosesitystä ei ainakaan suunniteltu.


Lausunnon
antavista kaupungeista ainoastaan Oulu asettunee selvästi hallituksen kannalle. Oulussa lausunnosta vastaa sivistys- ja kulttuurilautakunta, joka kokoustaa torstaina.

Lausuntoluonnoksen mukaan kaupunki pitää hallituksen esitystä "pääsääntöisesti hyvänä ja laaja-alaisesti perusteltuna". Jos äänestämään joudutaan ja jakolinjaksi tulee hallitus–oppositio, kuten Helsingissä ja Turussa, niin poliittisten voimasuhteiden perusteella hallituksen kanta voittaa Oulussa helposti.

Tampere on toistaiseksi lausuntopelin kääntämätön kortti, sillä ainakin Vihreän Langan saamien tietojen mukaan vielä tiistaina ja keskiviikkona oli epäselvää, missä kaupungin lausunnosta päätetään. Lautakuntien esityslistalla asiaa ei näkynyt.

Jos äänestykseen joudutaan, valtakunnan hallituspuolueet jäävät valtuuston voimasuhteiden perusteella vähemmistöön. Toisaalta arvioimista hankaloittaa se, että esimerkiksi valtakunnan tasolla oppositioon joutunut rkp on Tampereella samassa valtuustoryhmässä kokoomuksen kanssa.

Lausunnon on joka tapauksessa synnyttävä pian tai sen laatimiseen on haettava jatkoaikaa. Ministeriö nimittäin on pyytänyt kuntien mielipiteitä viimeistään perjantaina.




Viite