Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Kehitysyhteistyö ei ole historiaa Suomessa eikä maailmalla, sanoo Kepan asiantuntija Niina Mäki. Hän keskustelee Puhekuplassa Vihreän Langan Annakaisa Sunin ja Lasse Leipolan kanssa.Iiro Törmä

Kehitysyhteistyö ei ole historiaa Suomessa eikä maailmalla, sanoo Kepan asiantuntija Niina Mäki. Hän keskustelee Puhekuplassa Vihreän Langan Annakaisa Sunin ja Lasse Leipolan kanssa.

Kehitysyhteistyötä omaan taskuun – näin länsimaat kikkailevat tilastot kauniimmiksi

21.4.2016 14.27

Annakaisa Suni

Länsimaiden maksama kehitysyhteistyö nousi viime vuonna ennätystasolle, kertovat talousyhteisö OECD:n uudet tilastot. Kehyrahojen korotus johtuu kuitenkin tilastokikkailusta, sanoo kehitysrahoituksen asiantuntija Niina Mäki Kepasta Vihreän Langan podcastissa.

Maat raportoivat entistä enemmän omassa maassa syntyviä ja pakolaiskriisin vuoksi kasvavia kuluja pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden auttamisesta kehitysyhteistyöksi.

"Sillä tavalla pystytään keinotekoisesti nostamaan summaa, mikä raportoidaan kehitysyhteistyönä."

Kansainvälisesti on sovittu, että teollisuusmaat pyrkivät maksamaan 0,7 prosenttia bruttokansantulosta kehitysapuna.

Yksi suurimmista tilastokikkailijoista on Ruotsi, jonka kehitysyhteistyöstä jopa 30 prosenttia on kuluja turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta kotimaassa. Toisaalta Ruotsin kehitysyhteistyö on yli prosentin bktl:sta ja maahan tulee moninkertaisesti Suomea enemmän turvapaikanhakijoita.

Suomi raportoi kotimaan kuluja kehitysavuksi verrattain maltillisesti. Viime vuonna 35 miljoonaa euroa ja tänä vuonna arviolta 70 miljoonaa euroa pakolaisten auttamiseen kotimaassa käytetyistä kuluista raportoidaan kehitysavuksi.


Suomen hallitus on leikannut 43 prosenttia perinteisen kehitysyhteistyön rahoituksesta. Kehitysyhteistyön osuus bktl:sta painuu 0,6:sta alle 0,4 prosenttiin.

Vaikutukset näkyvät jo, Mäki kertoo.

"Kansalaisjärjestöt ovat joutuneet vetäytymään reilusta 200 hankkeesta hyvin äkkinäisesti."

Esimerkiksi Kambodžassa, Vietnamissa ja Keniassa jotkut järjestöt ovat joutuneet lopettamaan toimintansa kokonaan.

Kehitysyhteistyö ei silti ole historiaa Suomessa eikä maailmalla, Mäki sanoo. Esimerkiksi Kiina, Brasilia, Intia ja Turkki lisäävätä kehitysyhteistyötään.

"Se kertoo mielestäni siitä, että he näkevät kehitysyhteistyön osana hyvin nykyaikaista ulkopolitiikan ja kauppapolitiikan pakettia."

Kuuntele Puhekupla Soundcloudissa tai Itunesissa.

22.4. Juttu korjattu. Esimerkiksi Kambodžassa, Vietnamissa ja Keniassa jotkut järjestöt ovat joutuneet lopettamaan toimintansa kokonaan. Aiemmin jutussa luki virheellisesti, että suomalainen kehitysyhteistyö loppuu kokonaan näissä maissa.




Viite