Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Kepu-Juhat pallottelevat tasa-arvolla

juharehula.fi

Juha Rehula
Homma hoidossa? Ministeri Juha Rehula kertoo, että tasa-arvo-ohjelman valmistelu on jo vauhdissa.juharehula.fi

Homma hoidossa? Ministeri Juha Rehula kertoo, että tasa-arvo-ohjelman valmistelu on jo vauhdissa.

16.6.2015 12.30

Emmi Skytén

Hallituksessa tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) lupasi viime torstain kyselytunnilla eduskunnassa, että hallitus selvittää toimenpiteidensä tasa-arvovaikutukset.

Viime viikolla 85 professoria ja tieteilijää vaati, että hallitus sitoutuu tasa-arvon edistämiseen. Vaatimuksen allekirjoittaneiden mukaan hallitusohjelma ohittaa Suomen merkittävät tasa-arvo-ongelmat. Hallitusohjelmassa ei puututa esimerkiksi palkkaeroihin, naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja sukupuolen mukaan eriytyneisiin työmarkkinoihin eikä hoivavastuisiin. Ohjelmassa sanotaan vain, että naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia.

Nyt Rehula kertoo Vihreälle Langalle, että tasa-arvo-ohjelman valmistelu aloitettiin jo viime viikolla. Sosiaali- ja terveysministeriön alainen tasa-arvoyksikkö on vastuussa ohjelman laatimisesta, mutta ministeri Rehula toivoo, että koko hallitus osallistuisi ohjelman valmisteluun.

”Tämä ei ole vain yhden ministerin tai yhden tasa-arvoyksikön tehtävä, vaan tasa-arvon läpäiseminen kaikilla hallinnon alueilla on koko hallituksen asia. Tasa-arvo on muutakin kuin miesten ja naisten välistä tasa-arvoa. Ohjelman valmistelu vaatii sitä, että asioita tehdään yhdessä.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vaikuttaa olevan puoluetoverinsa kanssa eri linjoilla siitä, kenen vastuulle asia hallituksessa kuuluu. Sipilältä kysyttiin tänään tiistaina politiikan toimittajien lounaalla, miten hallitus aikoo puuttua professoreiden mainitsemiin tasa-arvo-ongelmiin.

"No se on meidän tasa-arvoministerin työlistalla", Sipilä sanoi, eikä kommentoinut enempää.

Juha Rehula kertoo, että tasa-arvo-ohjelman on tarkoitus valmistua tämän vuoden aikana. Ministeri ei halunnut vielä julkistaa, millaisiin asioihin ohjelma painottuu.

”Haluan mahdollisimman laajasti kuulla niitä toimijoita, joita tämä koskee. Huomenna on naisjärjestöjen tapaaminen ja tapaamisia tulee olemaan vielä useita ennen kuin ollaan siinä vaiheessa, että meillä on paperi valmiina ja esittelyssä.”

Ministeri Rehulan mielestä on kohtuutonta väittää, että nykyinen hallitus on tasa-arvon kannalta historiallisen huono.

”Se on kyllä kohtuutonta kahden viikon jälkeen, kun tämä kausi on vasta alussa. Palataan sitten asiaan, kun kaksi vuotta mennyt ja katsotaan, onko minkäänlaisia näyttöjä. Ja minä uskon, että nimittäin on näyttöjä!”

14.45 Juttuun lisätty pääministeri Juha Sipilän kommentti. 15.05 Otsikko ja ingressi muutettu.

Rehula  tasa-arvo-ohjelma 


Lisää aiheesta:


Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.