Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Lakivaliokunta torjui tasa-arvoisen avioliittolain äänin 9–8

All Over Press

Tasa-arvoinen avioliittolaki
Äänestys. Tasa-arvoisesta avioliittolaista äänestetään eduskunnan suuressa salissa ensi viikon perjantaina. All Over Press

Äänestys. Tasa-arvoisesta avioliittolaista äänestetään eduskunnan suuressa salissa ensi viikon perjantaina.

20.11.2014 10.28

Kati Pietarinen

Eduskunnan lakivaliokunta on antanut mietintönsä tasa-arvoista avioliittolakia koskevasta kansalaisaloitteesta. Meitinnössä valiokunta esittää odotetusti lakialoitteen hylkäämistä. Mietintöä kannatti valiokunnassa 9 edustajaa ja sitä vastusti 8 edustajaa, lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Jani Toivola (vihr.) kertoo Twitterissa.

"Odotettu tulos. Paukut ens viikkoon. Meillä loistava hyvin argumentoitu vastalause. Mahdollisuus ottaa historiallisia askelia", Toivola twiittasi.

Hävinneet lakivaliokunnan jäsenet jättivät mietinnölle vastalauseen.

Asia etenee ensi perjantaina 28.11. eduskunnan suureen saliin, joka äänestää sekä mietinnöstä että vastalauseesta. ”Äänestyksestä tulee varmaan hyvin tasainen, voi olla jopa vain yhden tai parin äänen ero”, vastalauseen muokkaamisessa mukana ollut vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen arvioi.

Jos lakivaliokunnan mietintö voittaa, kansalaisaloite kaatuu. Jos vastalause voittaa, se käsitellään vielä eduskunnan suuressa valiokunnassa. Suuri valiokunta tarkastelee esityksen yhteensopivuutta muiden lakien kanssa. Valiokunta voi tehdä myös mietinnön, jossa se esittää aloitteeseen muutoksia. Suuri valiokunta voi teoriassa myös kaataa esityksen. Tynkkysen mukaan näin ei kuitenkaan valiokunnan voimasuhteiden vuoksi kävisi. Suuresta valiokunnasta vastalause palaisi vielä äänestykseen eduskunnan täysistuntoon. Myös tämä äänestys olisi todennäköisesti erittäin tiukka.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Maija-Leena Paavola arvioi aiemmin Vihreälle Langalle, että koko prosessi saadaan käytyä läpi ennen joulua siinäkin tapauksessa, että vastalause voittaa.

tasa-arvoinen avioliittolaki Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.