Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / jh_tan84 (CC-BY)

Sushia
Tykinruokaa. Vanhankaupunginlahdella testataan uutta keksintöä, joka päästää osan lohista kutemaan. Joka viides kala leikataan kuitenkin paloiksi. Flickr / jh_tan84 (CC-BY)

Tykinruokaa. Vanhankaupunginlahdella testataan uutta keksintöä, joka päästää osan lohista kutemaan. Joka viides kala leikataan kuitenkin paloiksi.

Lohitykki säästää kalat ja padon – aprillia!

1.4.2015 7.46

Vihreä Lanka

Tämä uutinen oli Vihreän Langan aprillipila 1.4.2015

Vanhankaupunginlahden pato herättää intohimoja: suojellako kaloja vai kulttuurihistoriaa? Helsingin teolliseen historiaan tiiviisti kuuluva pato ja voimalaitos ovat toimineet vuodesta 1876. Saman ajan pato on myös estänyt osaa vaelluskaloista nousemasta Vantaanjokeen.

Nyt kiistaan saattaisi löytyä kompromissiratkaisu. Aalto-yliopiston vesirakennustekniikan laboratoriossa on kehitetty ”lohitykki”, joka voisi ampua vaelluskalat padon ylitse. Tietokoneohjattu laite toimisi automaattisesti ja antaisi samalla arvokasta mitta- ja lajitietoa Vantaanjokeen pyrkivistä kaloista. Tyhjötekniikkaan perustuva tykki on kokeissa osoittautunut kaloille turvalliseksi.

Lohitykin prototyyppiä esitellään tänään keskiviikkona klo 12 Vanhankaupunginlahden padon luona. Laitetta testataan lahteen istutetuilla kirjolohilla. Tokion hanami-juhlien kunniaksi joka viides laitteeseen osunut lohi ammutaan rannalle, jossa Japanista lennätetty mestarisushikokki Yu Okura valmistaa siitä ”maailman tuoreinta sushia”. Ilmaisia näytteitä on luvassa sadalle ensimmäiselle.

Jos lohitykki osoittautuu toimivaksi ratkaisuksi, kalat lentävät Vanhankaupunginlahden padon yli ehkä jo Suomen 100-vuotisjuhlavuonna 2017.




Viite