Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Kenelle tämä menee? Palaako vanha isäntä Talvivaaraan?Sammeli Heikkinen

Kenelle tämä menee? Palaako vanha isäntä Talvivaaraan?

Analyysi

Onko Nyrstar-diili Rehnin soidinkutsu Pekka Perälle?

8.12.2015 17.14

Sammeli Heikkinen

Kutsuiko elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) Talvivaara-pomo Pekka Perän tanssiin valtion kanssa? Vai tekikö valtionyhtiö ovelan tempun, jolla napattiin ote liukkaasta kaivospomosta?

Valtion omistama Terrafame Group kertoi maanantaina "toteuttaneensa sopimusjärjestelyn", jossa ylikansallisen sinkkijätin Nyrstarin saatavat Talvivaaralta siirtyvät Terrafamelle.

Tämän kiertelevän ilmaisun taa kätkeytyy melko monimutkainen järjestely ja kenties ainakin jonkinlainen vastaus alun kysymykseen. 


"Sopimusjärjestelyssä"
on kyse kaupasta. Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen myöntää Vihreälle Langalle, että Nyrstarin saatavat ostettiin. Muttei kerro mitä niistä maksettiin.

Kaupan syyksi Terrafame kertoo omistusten yksinkertaistamisen ja Talvivaara osakeyhtiön velkasaneerauksen helpottamisen. Jälkimmäisen varmisti myös elinkeinoministeri Rehn Helsingin Sanomille.

Mutta miksi valtio haluaa auttaa itse bisneksensä pilannutta firmaa, jonka mokailuista on jo tullut valtava lasku veronmaksajille?

Kysymykseen vastaaminen vaatii pientä taustatarinaa.


Talvivaara-konserni
joutui velkasaneerausjärjestelyyn jo yli kaksi vuotta sitten. Vuosi sitten konkurssiin meni kaivoksen operatiivisesta toiminnasta vastannut tytäryhtiö, Talvivaara Sotkamo.

Konkurssipesä kaatui valtion syliin ja sitä pyörittämään muodostettiin Terrafame-yhtiörypäs, jonka valtio omistaa kokonaan.

Perä vetää edelleen Talvivaara-konsernin pörssiyhtiöosaa, Talvivaaran kaivososakeyhtiötä, joka tosin on noteerattu pörssissä viimeksi ennen velkasaneerauksen alkua.

Talvivaaran kaivososakeyhtiö yrittää edelleen saada läpi saneerausohjelmaa, jossa sen veloista leikattaisiin leijonanosa ja veloistaan päässyt yhtiö hankkisi sitten osakeannilla rahaa. Tällä rahalla Perän firma pääsisi taas mukaan nyt valtion pyörittämään kaivostoimintaan.

Nyt kaivososakeyhtiö kituuttaa myymällä Terrafamelle kaivoksen kalkkilaitoksen ja laboratorion palveluita. Nämä nimittäin sattuivat olemaan pörssiyhtiön omistuksessa, eivätkä siksi menneet konkurssissa Terrafamelle.

Niiden kautta kaivososakeyhtiö on myös pysynyt mukana Sotkamon kaivoksen toiminnassa, vaikka vielä vuoden alussa vaikuttikin siltä, että konkurssi häämöttää aivan lähitulevaisuudessa.

Tuolloinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) sanoi suoraan, että ilman kaivosta jäänyt emoyhtiö joutaisi mennä konkurssiin.

Vapaavuori myös veti Perän ja kaivoksen johdon julkisuudessa rajusti kölin ali, kun hän järjesti tiedotustilaisuuden, jossa sanoi valtion yllättyneen siitä, miten rempalleen Talvivaara-porukka oli kaivoksen jättänyt.

Perä vastasi käytännössä syyttämällä Vapaavuorta valehtelusta Taloussanomien haastattelussa. Vihreän Langan haastattelemien virkamiesten näkemys osui paremmin yksiin Perän käsityksen kanssa.

Näytti joka tapauksessa siltä, että Perä – joka oli saanut myös syytteen törkeästä ympäristön turmelemisesta – ei varmasti pääsisi takaisin entiselle kaivokselleen.

Mutta sitten tulivat vaalit, oikeistohallitus ja uusi isäntä ministeriöön ja kaivokselle.


Olli Rehnin aikana entistä Talvivaaraa ja sen johtoa ei ole pahemmin mollattu. Kirjoitin jo kesäkuussa Rehnin puhdistaneen pöydän vanhoista synneistä ja pystyvän niin halutessaan kosiskelemaan Perää.

Ja nyt näyttää siis siltä, että ainakin kaivososakeyhtiön kosiskelu kiinnostaa valtiota, jos Nyrstar-velat todella ostettiin Terrafamelle juuri sen vuoksi, että pörssiyhtiön saneerausmenettely onnistuu.

Nyrstarin saatavissa on kuitenkin koukku, joka voi olla valtiolle mahdollisia velkarahoja kiinnostavampi.

Kaivososakeyhtiö oli velkaa Nyrstarille sinkintoimitussopimuksen ennenaikaisesta päättymisestä peräti 203 miljoonaa euroa. Käytännössä tämä velka on kuitenkin yrityssaneeraajan käsityksen mukaan sellaista, joka jäisi saneerauksessa maksamatta käytännössä kokonaan.

Ennen konkurssiinmenoaan Talvivaara Sotkamo oli kuitenkin saanut Nyrstarilta liki 13 miljoonan euron lainan, jonka kaivososakeyhtiö takasi. Ja tuo takuu onkin aika hankalan oloinen:

"Nyrstarilla on ollut oikeus vaatia (...) lainan tai sen osan välitöntä takaisinmaksamista lainan takaajana olevalta Talvivaaralta. Mikäli saatavan uusi haltija vaatisi Yhtiön takaaman lainan takaisinmaksua, Yhtiöllä ei tällä hetkellä olisi riittäviä rahavaroja tai muuta saatavissa olevaa rahoitusta lainan maksamiseksi", kaivososakeyhtiön tiedotteessa selitetään.

Uusi haltija on Terrafame, jolla on nyt siis 13 miljoonan vipu, jolla se voi halutessaan kaataa kaivososakeyhtiön.

 

Ei vaikuta siltä, että valtio haluaisi Perän yhtiötä kaataa, mutta mahdollisuus siihen varmasti parantaa sen neuvotteluasemaa. Kenties käy kuten Helsingin Sanomat spekuloi, eli Terrafame vaihtaa kaivoksen kalkkilaitoksen ja laboratorion velkasaataviinsa. Näin kaivososakeyhtiö tosin menettäisi ainoan tulonlähteensä.

Mutta Perän tavoite on päästä takaisin kaivoksen omistajaksi. Valtion julkilausuttu tavoite taas on saada kaivokselle yksityinen enemmistöomistaja.

Talvivaaran kaivososakeyhtiö ei sellaiseksi sovi. Vielä. Mutta jos saneerausohjelma toteutuu, se voi karistaa velkansa. Kaivososakeyhtiöllä on edelleen jotain tuloja arvokkaampaa. Nimittäin sen omistajat.

Kaivososakeyhtiön suurin omistaja on valtion sijoitusyhtiö Solidium, joka on tosin sijoituksensa jo alaskirjannut. Tärkeämpää on, että kaivososakeyhtiön osakkeista 60 prosenttia on suomalaisilla kotitalouksilla. Siis äänestäjillä.

Vaikka Talvivaaran osakkeet juuri nyt ovat käytännössä arvottomia, uusi velaton Talvivaara voisi vedota vanhoihin omistajiinsa. Vuoden 2013 alussa konserni toteutti Maan anti -osakeannin. Siinä jo vaikeuksiin joutunut firma pani myyntiin moninkertaisesti aiemman osakepääomansa edestä osakkeita.

Vanhojen omistajien oli siis pakko ostaa myös uusia osakkeita, jos he eivät halunneet omistusosuutensa sulavan murto-osaan aiemmasta.

Voisiko Talvivaara tehdä saman uudestaan? Ja uskooko valtio siihen?

Ovi Pekka Perän paluulle taitaa olla edelleen auki, vaikka miehen julkikuva tahriintunut onkin. Toisaalta toinen Talvivaara-pomo, ex-toimitusjohtaja Harri Natunen, on jo palkattu Terrafameen, vaikka myös hänen niskassaan on syyte ympäristön törkeästä turmelemisesta.

Talvivaarassa mikä vain on mahdollista.




Viite