Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Piikki auki: Vapaavuori lupasi valtion huolehtivan Talvivaara-pesästä

Laura Kotila / VNK

Jan Vapaavuori
Vastahakoinen takuumies. Jan Vapaavuoren mukaan valtio ottaa vastuun Talvivaara Sotkamon konkurssipesästä ja kaivostoiminnasta.Laura Kotila / VNK

Vastahakoinen takuumies. Jan Vapaavuoren mukaan valtio ottaa vastuun Talvivaara Sotkamon konkurssipesästä ja kaivostoiminnasta.

6.11.2014 14.36

Sammeli Heikkinen

Talvivaaran konkurssipesä on putoamassa valtion käsiin. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) lupasi torstaina tiedotustilaisuudessa valtion ottavan vastuun konkurssiin haetun Talvivaara Sotkamon kaivoksesta. Emoyhtiö Talvivaaran Kaivososakeyhtiön jatkoon ei valtiolta tunnu enää luottoa löytyvän, vaan kaivostoiminnan jatkajaksi toivotaan löytyvän ”osaava ja vakavarainen” yritys.

”Valtio tulee ottamaan tilanteen heti haltuunsa. Valtio tulee kaikissa tilanteissa huolehtimaan, että toimintaa pidetään yllä ja ottaa vastuun siitä”, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuoren mukaan Talvivaaran kaivoksen toimintaa siis jatketaan, myös ympäristösyiden perusteella. Jos ja kun toiminnasta tulee enemmän kuluja kuin tuloja, ne maksaa näillä näkymin valtio. Työ- ja elinkeinoministeriöön on jo perustettu kahdeksanhenkinen Talvivaara-toimisto hoitamaan tilannetta.

Kun kaivosta pyörittävä Talvivaara Sotkamo menee konkurssiin, kaivoksen toiminnan pyörittäminen jää konkurssipesän vastuulle. Pesänhoitajan velvollisuus on periaatteessa alkaa hankkia rahaa velkojille myymällä konkurssipesän omaisuutta.
Talvivaara-yhtiöiden velkasaneerausta valmistelleen selvitysmies Pekka Jaatisen selvityksen mukaan Sotkamo Oy:sta ei kuitenkaan ole konkurssitilanteessa käytännössä saatavissa rahaa velkojille.

Vapaavuoren mukaan onkin todennäköistä, että Talvivaara Sotkamon suhteen konkurssi hoidetaan niin sanottuna julkisselvityksenä. Tällaiseen menettelyyn voidaan turvautua, jos konkurssipesässä on vähän varoja tai jos jokin muu erityinen syy näin vaatii.

”Tällainen syy voisi olla esimerkiksi ympäristövahinkojen estäminen.”

Julkisselvityksessä valtion viranomainen, konkurssiasiamies, määrää pesälle julkisselvittäjän, joka päättää konkurssipesästä. Normaalissa konkurssissa päätösvalta pesästä on velkojilla.

Samalla kun valtio ottaa konkurssipesän hallinnan, se ottaa myös vastattavakseen konkurssipesästä aiheutuvat velat. Selvitysmies Jaatisen aiempien laskelmien mukaan kaivoksen pyörittäminen maksaa ainakin 10 miljoonaa euroa kuukaudessa nykyisellä säästöliekilläkin.

Julkisselvitykseen turvautumisesta päättää Talvivaaran saneeraus- ja konkurssiasioita käsittelevä Espoon käräjäoikeus.

"Pidämme todennäköisenä, että julkisselvitykseen siirrytään", Vapaavuori sanoi.

Valtio varautuu pumppaamaan konkurssipesän hoitoon aluksi noin 50 miljoonaa. Vapaavuori kertoi, että Talvivaara aneli valtiolta hätärahoitusta jo viime vuoden lokakuussa useita kymmeniä miljoonia. Siihen ei kuitenkaan suostuttu ja joulukuussa 2013 Talvivaara-yhtiöt hakeutuivat velkasaneeraukseen.

Kaivosta halutaan pitää ainakin jossakin määrin käynnissä paitsi ympäristön vuoksi myös siksi, että kaivostoiminnalle toivotaan vielä löytyvän jatkaja. Vielä velkasaneerauksessa sinnittelevä konkurssiin hakeutuneen Sotkamo Oy:n emoyhtiö Talvivaaran kaivososakeyhtiö kertoi tiedotteessaan yrittävänsä vielä hankkia konkurssipesän kaivostoiminnan itselleen.

”Tämä on mitä suurimmassa määrin epävarmaa. On hyvä huomata, että rahoitusta on jo vuosi juostu kasaan”, Vapaavuori sanoi ja viittasi emoyhtiön rahattomuuteen ja vaikeuksiin löytää toiminnalleen uusia rahoittajia.

Vapaavuori ei suoraan sanonut, että Talvivaaran kaivososakeyhtiön tarina on lopussa, mutta kovin paljon luottamusta valtiolta ei sen tulevaisuuteen selvästikään löydy.

Nyt siis valtio valmistautuu pyörittämään Sotkamon moniongelmaista monimetallikaivosta veromaksajien rahoilla ”rajoitetun ajan” ja toivoo, että kaivostoiminnan ostaisi itselleen jokin ”osaava, vakavarainen, teollinen toimija”.
Vapaavuorikin myönsi, ettei tällaisesta ole mitään takeita.

On siis hyvin mahdollista, että Talvivaaran kaivos ajetaan alas valtion kustannuksella. Ilmeisesti selvitysmies Jaatisen raportissa mainittuun Talvivaaran laatimaan arvioon perustuen Vapaavuori arvioi alasajon hinnaksi noin 200 miljoonaa euroa.
Jos Talvivaaran kaivosyhtiökin seuraa tytäryhtiötään konkurssiin – kuten todennäköiseltä näyttää – valtio menettää myös kaiken kaivokseen Solidiumin kautta sijoitetun rahan sekä Finnveran kautta myönnetyt lainat. Nämä suorat tappiot ovat noin 200 miljoonaa euroa.

kaivosteollisuus  konkurssi 




Viite